РИК: Проглашено 18 листа

Републичка изборна комисија је прогласила 18 листа за учешће на предстојећим парламентарним изборима. Током вечери и дана потврђене су листе "Левица Србије - Борко Стефановић", "Демократски покрет Румуна Србије - Странка Руса Србије", "Ромска листа Србије" и "Дијалог - млади са ставом - Станко Дебељаковић". Остаје још пет листа о којима РИК треба да се изјасни. До краја дана треба да буде објављен и укупан број бирача.

Након што је прво прогласила 17, Републичка изборна комисија је прогласила и листу "Доста је било - Саша Радуловић", тако да је до сада проглашено 18 изборних листа.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић је рекао да је примљено 29 листа, да је за шест листа донет закључак у вези са недостацима и да ће се тек видети да ли ће недостаци бити отклоњени, као и да РИК треба да се изјасни за још пет листа.

Додао је да је последња листа предата синоћ у 23:58 сати.

На парламентарним изборима у Србији право гласа имати 6.737.808 бирача. Ђурђевић је казао да је тај број мањи за нешто више од 30.000 у односу на изборе одржане у 2014. години. 

Наредна седница РИК-а је данас у 21.00 сат и у току дана биће одржана још једна седница.

РИК је данас прогласио изборну листу групе грађана "Дијалог - млади са ставом - Станко Дебељаковић" пошто су уклоњене неправилности, а донета је одлука и да та листа испуњава услове да делегира своје чланове у проширени састав РИК-а.

Такође, донета је одлука да листа "Доказано - професор др Даница Грујичић - Влашка странка" треба да отклони недостатке односно да у називу буде наведено да је реч о коалицији како бирачи не би били у заблуди, као и да доставе најмање 10.000 потписа.

Албанској Партији за демократско деловање налаже се да отклони недостатке и РИК-у достави у року од 48 сати достави најмање 982 недостајуће правно ваљане изјаве бирача који подржавају изборну листу.

РИК је на седници у 17.30 констатовао да су отклоњени недостаци и прогласио листу "Доста је било - Саша Радуловић".

Такође, донето је решење да та листа има право да именује своје представнике у проширени саств органа за спровођење изборе за народне посланике Скупштине Србије, као и решење да може да има своје представнике у проширеном саставу РИК-а.

Листа "То смо ми - Природни покрет Владимира Захаријева" треба у року од 48 сати да отклони недостатке односно да достави 957 изјава бирача који подржвају ту изборну листу.

Изборна листа "За промене коалиције Демократска заједница војвођанских Мађара - Демократска заједница Хрвата" исто треба у року од 48 сати да достави најмање 194 оверена потписа, као и листа коалиције "Толеранција" која треба да достави 896 изјава бирача.

Објављено је да је Јединствена руска странка фалсификовала потписе за изборну листу, односно да је МУП утврдио да су на 4.834 изјаве бирача отисци овере направљени компјутерским штампачем.

РИК је, ипак, у складу са законом морао да предложи тој странци да исправи поменути недостатак за изборну листу Јединствена руска странка - Зоран Марић, иако је реч о кривичном делу и, како су чланови РИК-а казали, "великој срамоти".

Наложено је да та листа достави најмање 5.475 ваљано оверених изјава бирача.

Ђурђевић је рекао да је та странка доставила 12.125 потписа 8. марта у 23.32 часа, али да је увидом у материјал током провере посумњано у оригиналност отиска печата овере Основног суда у Шапцу.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару