Словаци напред: Пајтић да се извини за говор мржње

Странка "Словаци напред" осудила је говор мржње Бојана Пајтића, а лидери те странке рекли су да је председник ДС-а тим говором усадио мржњу и неповерење и продубио јаз између Словака.

Чланови и симпатизери те словачке странке окупили су се испед зграде покрајинске владе у Новом Саду како би осудили изјаве председника ДС-а Бојана Пајтића изречене раније на трибини у Падини, када је рекао да "по први пут види четнике Словаке" и да је "прелазак Словака у неке друге странке противприродан".

Председник странке "Словаци напред" Павел Сурови позвао је Пајтића да се јавно извини за говор мржње и за увреде које је изрекао на рачун Словака.

"Да ли Словаци после овако срамне изјаве Бојана Пајтића могу бити мирни или их очекују даља понижавајућа изненађења, да ли је Пајтићев циљ био да завади Словаке делећи их на демократе и четнике", рекао је Сурови додајући да позива Пајтића да прекине са, како је рекао, злоупотребљавањем националних мањина у политичким кампањама.

Подпредседник странке Словаци напред Мирослав Врна истакао је да је након поменутих Пајтићевих изјава у више наврата доживео непријатности у Кисачу, месту у ком живи, а то је илустровао фотографијама које је показао новинарима а на којима се види да му је у двориште убачен пун џак мртвих мачака и да му је отрован пас.

Врна је рекао да се, у иначе, мирној вароши Кисач, цепају билборди странке Словаци напред а да су чланови те странке изложени разним видовима притисака и малтретирања.

"Због сталног психичког малтретирања, ја сам исписао своје дете из школе у Кисачу и преписао га у школу у Руменку и оно сада учи школу на српском језику док је у Кисачу похађало наставу на словачком", рекао је Врна.

Павел Сурови, који је и члан Националног савета Словака у Србији рекао је новинарима да је од председнице тог савета Ане Маканове Томанове затражио да се изјасни о поменутом говору мржње Бојана Пајтића.

"Срамота је да ни једна званична институција словачке националне заједнице у Србији није реаговала на говор мржње а да је то учинила амбасада Републике Словачке пре било које институције у Србији", рекао је Сурови.

Он је нагласио да Словаци у Војводини већ више од 280 година Србију сматрају својом државом и позвао да се престане са дељењем Словака на начин на који није то Пајтић урадио.

Окупљени испред зграде покрајинске владе носили су транспаренте "Ј суи Словак" и " Војводина мултиетична сполочност" (Војводина мултиетничко друштво).

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару