Полемика организације Парада поноса Београда и ДСС-a

Невладина организација Парада поноса Београд критиковала је шефицу ДСС-a Санду Рашковић Ивић због изјаве да међу њеним пријатељима постоје и геј особе које је назвала "Србендама". Санда Рашковић Ивић одговара да нема проблем са хомосексуалцима.

Како је саопштила Парада поноса Београд, изјава Рашковић Ивић је проблематична зато што "она прихватљиве геј особе именује само оне који су 'Србенде' што би значило да ЛГБТ особе друге националности нису довољно добре да би биле прихваћене".

"Желимо да истакнемо да је ЛГБТ покрет наднационални и залаже се за најдубљу једнакост међу људима, без обзира на њихову националну, верску, политичку или било коју другу припадност", додаје се у саопштењу.

Како је Парада поноса Београд оценила, Рашковић Ивић је дала ту изјаву у интервјуу за Радио Слободну Европу, у којој наводи "како би ублажила изразито негативан став који према ЛГБТ заједници долази од ДСС-а и њеног коалиционог партнера Српског покрета Двери".

"Наша је обавеза да подсетимо на добро познате изјаве, политике и потезе које су ДСС и Двери имале током ранијих година према ЛГБТ заједници, посебно када је једно од основних права у питању - право на слободу окупљања", наведено је у саопштењу.

Додаје се да су Двери и ДСС послале Санду Рашковић Ивић да буде "помиритељка" између њих и ЛГБТ заједнице, јер "можемо да приметимо да је поред хомофобије, присутан и сексизам, јер се сматра да ће изјаве Рашковић Ивић као жене лакше проћи у јавности."

Парада поноса Београд навела је да не оспорава право било којој ЛГБТ особи да се "политички одређује", јер је та заједница "шаренолика" колико и друштво у Србији.

"Ипак, на нама самима је да одлучимо да ли су овакви потези добри за нас или не и да ли су заборав и поништавање наших свакодневних страхова и насиља које смо доживели вредни прихватања једне овакве изјаве", поручила су они.

Преседница Демократске странке Србије oдговорила је да нема проблем са хомосексуалцима, али да има проблем са организацијама које "под маском одбране" хомосексуалних права од свог ангажмана праве комбинацију и уноснан бизнис.

Рашковић Ивић је казала да је за њу као жену, баку, мајку троје деце, од тога да ли ће бити геј параде много важније питање да ли ће жене редовно добијати своје материнске додатке, да ли ће жене моћи да се запошљавају нормално, а да им газда не тражи да не рађају децу.

"Оптужбе Параде поноса Београд да је ДСС учествовала у прогону људи који су хомосексуалне оријентације и да је палила и рушила град су пресна и велика лаж", рекла је Рашковић Ивић реагујући на критике организације Парада поноса.

Додала је да ни коалициони партнери ДСС из Српског покрета Двери нису учествовали у било каквом насиљу, већ су организовали мирне породичне шетње у којима је учествовало више хиљаде родитеља.

Парада поноса Београд оценила је раније данас да је изјава Рашковић Ивић да међу њеним пријатељима постоје и геј особе које је назвала "Србендама", проблематична зато што "она као прихватљиве геј особе именује само оне који су 'Србенде' што би значило да ЛГБТ особе друге националности нису довољно добре да би биле прихваћене".

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару