РЕМ: Без дискриминације странака у медијима за време изборне кампање

Електронски медији морају током предизборне кампање да се понашају једнако према свим политичким странкама и ако одлуче да преносе страначке скупове једне странке, то морају да ураде и за остале.

Генерални секретар Регулаторног тела за електронске медије Ненад Јанковић изјавио је да ће страначки скупови моћи да се емитују у редовним или ванредним информативним емисијама са ознаком предизборне кампање, без накнаде.

"Ако се преноси скуп једне странке онда морају да се преносе и скупови осталих странака, и то без накнаде. Не сме да буде дискриминације", рекао је Јанковић.

Како је навео, плаћених термина ће бити само у склопу реклама које телевизијске куће могу да емитују 12 минута у склопу једног сата.

"Биће плаћених термина, али не екстра време од пола сата или сат, које би се продавало политичким партијама као раније, могуће је једино да телевизије своје комерцијално време од 12 минута продају политичким странкама", рекао је Јанковић.

Он је навео и да многе телевизије имају уговоре са великим кућама које морају да испуне, па је мала вероватноћа да ће свих 12 минута бити искоришћено за рекламирање политичких странака.

Јанковић је казао да су правила за емитере разрађена Правилником о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, који је усвојен још у јуну прошле године, и само је разрада онога што је већ прописано Законом о електронским медијима.

"Правилником ништа више није прописано, а ни горе него што то предвиђа закон. Правилник је само разрађен закон по сегментима да би пружаоци медијских услуга знали како да се понашају", рекао је Јанковић.

Правилником је поред наведеног прописано и да се предизборни програм не сме емитовати у току и најмање десет минута пре или након емитовања дечије емисије, односно емисије намењене малолетницима, као ни 48 часова пре дана одржавања избора и на дан одржавања избора до затварања бирачких места.

Забрањено је прикривено емитовати предизборни програм у виду информативног или друге врсте програма.

Током предизборне кампање забрањено је емитовање играних, документарних, забавних или сличних програмских садржаја у којима се појављује функционер или истакнути представник подносиоца изборне листе или кандидат.

Функционер или истакнути представник подносиоца изборне листе или кандидат не сме се током предизборне кампање појавити у програму као водитељ, спикер, репортер или у другом сличном својству, без обзира на природу програмског садржаја, утврђено је правилником.

Ванредни парламентарни избори заказани су за 24. април. Истог дана биће одржани покрајински и локални избори.

уторак, 30. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару