Пастор: Рачунамо на сaрадњу са СНС и у Покрајини

Савез војвођанских Мађара (СВМ) рачуна на сарадњу са Српском напредном странком (СНС) и на покрајинском нивоу након избора, рекао је лидер те странке Иштван Пастор који каже да се мање или више зна какав ће бити њиов исход.

"Ми желимо да наставимо сарадњу са СНС-ом на бази партнерства, на бази заједничког програмског именитеља и ако смо то успели у претходне две године на републичком нивоу и у низу локалних самоуправа не видим зашто то не би успели на покрајинском нивоу", рекао је Пастор за Танјуг.

Основна питања око којих ће СВМ тражити заједнички именитељ са СНС-ом, по Пасторовим речима, везана су за изборни програм те странке и за она која су одавно отворена, а тичу се Војводине. Реч је о Закону о надлежностима и Закону о финансирању АП Војводине и питање дугорочнијег уређења уставно - правног статуса АП Војводине, имајући у виду да у овом мандату, односно четворогодишњем периоду треба да уследи и промена Устава Србије.

Пастор је задовољан сарадњом коју СВМ има са СНС-ом на републичком нивоу и у локалним нивоима због тога што, како је казао, у стварности функционише као право партнерство, које подразумева да се сва питања не могу решити, али да се поштује оно о чему се постигне договор, тако да је у том делу "потпуно спокојан".

"Мислим да смо у протеклом периоду показали да смо чврст ослонац и добар партнер, да смо пуздани, да се залажемо за оно што је добро за државу, да се залажемо за оно што је добро за оне који су гласачи СВМ-а. Нама је ово домовина, ми у овој домовини желимо да имамо будућност достојну човека, будућност у којој можемо мирно да живимо и у којој нећемо имати егзистенцијалних дневних проблема и у којој ће припадност овој држави као грађанину бити понос као што је то некада било", навео је лидер СВМ-а.

Када је реч о локалним изборима Пастор је рекао да се СВМ појављује у свим локалним самоуправама у којима живи иоле значајнија мађарска заједница.

"Локалне самоуправе могу да групишем у три групе - тамо где је мађарска заједница у значајном броју у тим самоуправама, а ради се о четири општине, на локалне изборе излазимо са својим партнерима Демократском партијом војвођанских Мађара и Партијом мађарске слоге, у свим осталим самоуправама излазимо самостално са пуним листама тамо где нас је у значајном броју и са трћинским листама тамо где нас је мање, док у оним самоупрвама у којима живи релативно мали број Мађара тражимо партнерсво и у 98 одсто случајева то је Српска напредна странка", појаснио је Пастор.

СВМ је као прва мањинска странка предала потписе за Републичке изборе, а Пастор је рекао да је предата пуна листа, са свих 250 кандидата, и да је прихваћена и проглашена, те да носи слоган "Савез војвођанских Мађара, Иштван Пастор, тачка поверења".

Оно што је посебно истакао је чињеница да је СВМ не само прва међу мањинским странкама предла листу већ и да је листу предала и пре неких странака које су генерално присутне на читавој политичкој сцени.

"Ми смо за три и по дана скупили 11.698 потписа што је огроман учинак који говори о чврстини Савеза војвођанских Мађара као морганизације", рекао је Пастор, додајући да је он на челу те листе, а да се на првих пет места листе налазе и досадашњи посланици у Скупштини Србије који су, по његовим речима, и у претходним мандатима показали како се "одговорно, доследно и аутономно може водити политика" и који су, како је истакао, допринели да "СВМ данас на политичкој сцени у Србији има такав рејтинг какав и има".

Пастор је рекао да очекује да ће СВМ и у наредном скупштинском мандату бити парламентарна странка и да се нада да ће имати свој посланички клуб, што значи да ће у народној Скупштини Републике Србије имати најмање пет посланика.

"Желимо да будемо сигуран ослонац и сигурна тачка у политичком животу Србије. Мислим да је то за нас као мањинску странку изузетно важно, али генерално гледано мислим да је то страховито важно за Србију као државу", истакао је Пастор.

Говорећи о дешавањима унутар СВМ-а и чињеници да је ту странку напустио одређен број чланова и функционера странке, Пастор је рекао да странка има своја правила понашања и ко их не поштује мора да сноси последице и да је из целог тог процеса СВМ изашао чвршћи него што је био.

Осврћући се на предходни четврогодишњи мандат у Скупштини Војводине чији је био председник Пастор је рекао да је највећи успех то што је политичка стабилност на покрајинској политичкој сцени сачувана у пуном мандату, мада је, како је рекао, било тренутака када је изгледало немугуће да се та стабилност сачува.

"Одржали смо 51 седницу покрајинског парламента, мислим да је то рекорд свих рекорда, и на свих 51 седници атмосфера је била коректна, што је такође јако битно и овај састав покрајинског парламента је сигурно учинио да Скупштина Војводине постане још респектабилнија институција и на то сам, као први међу једнакима изузетно поносан", рекао је Пастор.

На питање да ли себе и у наредне четири године види на месту председника Скупштине АП Војвине, Пастор је рекао да о томе не размишља у овом моменту јер је фокусиран на изборни резултат и да прво "треба скочити па тек онда рећи хоп".

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару