Ђурђевић: Ванредна ситуација не омета спровођење избора

Иако је проглашена ванредна ситуација на читавој територији Србије, то не омета нормалан рад РИК-а, који је у сталном контакту са општинским управама, тако да се спровођење избора не доводи у питање, рекао је за РТС председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић.

Први пут у новијој парламентарној пракси десило се да се поклопе предизборна кампања и ванредна ситуација у држави.

"Ванредно стање је уведено на целокупној територији Републике Србије, да би се ресурси целе државе ставили на располагање подучјима непосредно угроженим од поплава, да би се што пре отклониле последице поплава", рекао је председник РИК-а Дејан Ђурђевић.

Ипак, према његовим речима, ситуација је таква да не омета нормалан рад РИК-а и спровођење избора.

"У контакту смо са општинским управама и на предлог општинских управа ћемо одређивати бирачка места", рекао је Ђурђевић.

Месец и по дана уочи парламентарних, покрајинских и локалних избора, још се не зна ни колико листа се такмичи за улазак у Скупштину, ни колико је грађана уписано у бирачки списак Србије.

У току последња два дана дошло је до полемике Министарства за државну управу и РИК-а о томе колико грађана има право гласа, пре свега на Косову и Метохији.

Председник РИК-а истакао је да бирачки списак води Министарство државне управе и локалне самоуправе.

"Приликом закључивања бирачког списка треба да се одреди укупан број бирача, у који не улазе лица која имају пребивалиште у неким општинама на територији Косова и Метохије, у којима се још од бомбардовања не спроводе избори", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима у питању су општине попут Ђаковице, Глоговца, Качаника, Дренице, а цифра од седам милиона бирача, коју је понудило Министарство, погрешна је јер су у тај број укључена и лица са пребивалиштем у тим општинама.

"Укупан број бирача чине лица у општинама у којима се спроводе избори и не би требало да се разликује од броја на изборима 2014. године", рекао је Ђурђевић.

На изборима 2014. године укупан број бирача износио је 6.700.000. Коначан број бирача објављује РИК 10. априла, када се закључи бирачки списак.

Када је реч о гласању на територији Косова и Метохије, Ђурђевић је истакао да је Канцеларија за КиМ у контакту са представницима ОЕБС-а и да ће се гласати на исти начин као на претходним изборима.

РИК је почео да ради пре недељу дана и од тада заседа дан и ноћ. Ђурђевић истиче да радно време РИК-а зависи од подносилаца изборних листа, који листе подносе ноћу.

"Ко год да се најави да ће листу предати иза поноћи, у пола три, пола пет, ми му изађемо у сусрет", рекао је председник РИК-а.

Ђурђевић је истакао да гласачки материјал, плаћен 53,5 милиона динара, није могао бити набављен јефтиније, узевши као пример спреј који има ограничен рок трајања.

"Спреју направљеном за изборе 2014. је истекао рок трајања и све бочице су морале да се скупе и врате произвођачу, који их одлаже у складу са техничким правилима", рекао је председник РИК-а.

Како је навео, највећи део новца из буџета РИК-а, када је реч о изборима, одлази на финансирање бирачких одбора.

"У Србији има око 8.500 бирачких места, бирачки одбори имају шест чланова у сталном саставу, свака листа има по два члана у проширеном саставу. Ако буде исти број листа као на изборима 2014, кад их је било 19, имаћемо 44 члана у сваком бирачком одбору. Помножите то са 8.500, па са 1.500", истакао је Ђурђевић.

среда, 31. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару