Читај ми!

Политичари "за и "против" мера ММФ-а

Представници политичких странака сложни су у оцени да су Србији неопходне реформе, али се не слажу по питању улоге Међународног монетарног фонда у том процесу. Душан Бајатовић против, а Саша Радуловић за спровођење мера ММФ-а. Никезић: Србија је исцрпла све извора раста.

Србији су неопходне квалитетне реформе, сагласили су се представници политичких странака, на конференцији о економском правцу развоја Србије, али нису сагласни око тога да ли у процесу реформи треба спроводити мере ММФ-а или не.

Потпредседник СПС-а Душан Бајатовић је на скупу "Економски правац Србије-избори 2014" рекао да је страствени противник мера ММФ-а, јер не доприносе привредном расту било које земље, па ни Србије.

Бајатовић је додао да то не значи да не треба разговарати са ММФ-ом, али треба имати на уму да мере које предлаже та финансијска институција могу скупо да нас коштају.

"ММФ-а није било када реиндустријализовао било коју земљу", нагласио је функционер СПС-а и поновио да економија раста, која Србији треба, не може бити заснована на правилима ММФ-а.

Бајатовић је подсетио да Србија има кредитни рејтинг "Б-", према агенцији "Фич", и да је то "смеће од банкарског рејтинга", које не може да нам реши ММФ.

Носилац листе "Доста је било" Саша Радуловић одговорио је да задатак ММФ-а и није да планира привредни раст Србије, већ да оцени колико смо у томе успешни и колико нам је одговорна фискална политика.

"Када кажемо једно, а радимо друго, спадамо у државе које немају кредибилетет. На пример Млађан Динкић је, као министар финансија и привреде, промашио буџет за 1,3 милијарде евра и логично је да нам ММФ и међународне институције не верују," истакао је Радуловић и додао да је зато уследио њихов предлог да смањимо потрошњу и подижемо порезе.

ММФ не диктира ништа, већ оцењују колико су наши планови реални и спреман је да нам помогне, ако смо ми спремни сами себи да помогнемо, рекао је Радуловић.

"Србија има буразерску економију и паразитски систем, који није спремна да демонтира," оценио је Радуловић и поновио да нема спремности за спровођење тешких реформи.

Коменатришући Радуловићеве ставове, Бајатовић је нагласио да, када се једном усвоје предлози ММФ-а, Србија неће моћи да напредује.

Раст могућ асмо уз реформе 

Радуловић је нагласио да је раст могућ само ако смо спремни да уђемо у реформе, на шта је Бајатовић рекао да, и пре него што спроведемо реформе, можемо да радимо на привредном расту.

"Србија је у претходном периоду добила 3,7 милијарди евра од Светске банке, али је повучено свега седам до 10 одсто тог износа, јер нисмо имали пројекте", рекао је Бајатовић и додао да нам нису потребне реформе да бисмо правили луке на Дунаву или Коридор 10, већ добри пројекти.

Реформе су, како је додао функционер СПС-а, процес за који је потребно три до седам година да се реализују.

Саветник за развој и инвестиције Махмуд Бушатлија рекао је да је задатак ММФ-а да брине о стабилности фискалног система, што је основ да се развијамо и задужујемо.

ММФ је гарант онима који нам дају новац да нас кредитирају што јефтиније, рекао је Бушатлија и подсетио да Србија никад није умела да добро преговара са мађународним финансијским институцијама и да не знамо да искористимо њихове предности.

Одговарајући на питање да ли ће странка која спроведе економске реформе имати проблем с политичким рејтингом, функционер ДС-а Душан Никезић је оценио да ће рејтинг бити и већи, ако реформе покажу добар резултат, за шта је потребно да оне буду добро осмишљене.

Никезић је оценио је да је Србије исцрпла све извора раста и да је за повећање БДП-а потребно спровести економски програм ДС заснован на пољопривреди, прехрамбеној индустрији, енергетици и равзвоју информационих технологија.

Функционер ДС-а је рекао и да лоше планирање одлазеће владе показују подаци да је буџетски дефицит у прва два месеца 2014. године већ достигао 350 милиона евра пошто су приходи мањи од пројектованих.

Иако су били најављени, расправи нису пристуствовали представници Српске напредне странке и Либерално-демократске партије.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару