Читај ми!

Ђилас: ДС лидер у опозицији или у власти

ДС ће бити лидер у опозицији или у власти, рекао председник ДС-a и кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас. Ђилас уверен да ће избори у главном граду бити референдумско изјашњавање Београђана у којем ће он добити подршку за нови мандат.

Лидер ДС-a и кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас рекао је да ће Демократска странка бити лидер у опозицији или лидер у власти, уверен да ће избори у главном граду бити референдумско изјашњавање Београђана у којем ће он добити подршку за нови мандат.

Ђилас је, у интервјуу за Фонет, рекао да је имао ту снагу и храброст да каже много пута да неће у власт са Српском напредном странком, "не зато што не воли Александра Вучића, већ зато што они раде управо супротно свему ономе за шта се демократе залажу".

Како је објаснио, не може се сарађивати са некима који о другима говоре "да им се затре семе, који лажу сваки дан о 10 милијарди инвестиција, каналу до Егејског мора, јефтинијој струји, доласку 'Ал Дахре', 'Мубадале', фабрикама чипова и делова за 'Ербас' и 'Боинг".

Могу само на основу онога што смо радили у Београду да обећам да нећемо са СНС-ом у власт. "Демократска странка ће бити или лидер у опозицији, ако не добије довољну подршку грађана, или лидер у власти, ако та подршка, чак и у овим недемократским условима, ипак, дође", нагласио је Ђилас.

Према његовој оцени, изругивање је интелигенцији народа када мале странке кажу да ће ући у коалицију са СНС, ако напредњаци прихвате њихове вредности.

"Сад ће мале странке, које се боре за цензус, да условљавају највећу странку да ће с њима у Владу, ако они прихвате да буду оно што су Либерално-демократска партија, Нова демократска странка - Зелени и не знам ко још. Зар заиста ико паметан може у тако нешто да поверује, упитао је Ђилас.

"Проблем Србије је то што политичари стално траже разлог да уђу у власт и да то прикажу вишим интересима, а у питању су њихови лични интереси", указао је Ђилас и објаснио "да власт значи моћ, значи новац, положај и све оно чему они жуде читавог живота".

Ђилас верује у победу у Београду

Говорећи шта очекује од изјашњавања за првог човека Београда, Ђилас је рекао да је сигуран да ће Београђани веровати својим очима и ономе што сваки дан могу да додирну то што је урађено у граду у протеклих пет година.

"Већ две године се лансирају разне афере, а протекла четири месеца, од када је уведена принудна управа, кампања је само интензивирана. Ништа од свега тога није добило никав епилог или доказе, из разлога што таквих ствари нема", рекао је Ђилас.

Како је истакао, то наравно неће спречити власт да кад им буде одговарало посегне за хапшењима мојих најближих сарадника.

"Ми смо сведоци приче да је Београд дужан више од милијарду евра у ситуацији када на званичном сајту Владе Србије стоји 400 милиона. И за те кредите које смо узели од страних банака са каматом од 2,84 одсто у просеку, проглашавани смо најгорима, а данас када узимају кредите по два одсто од Емирата, онда је то велико патриотско дело и велики економски успех, навео је лидер ДС-а.

Према речима Ђиласа, Београд је једини град у којем није пала стопа запослености, град у којем су се градиле школе, обданишта, булевари, град који је имао најбољу социјалну политику, где смо бринули о најстаријима и најмлађима, о деци да добију бесплатне уџбенике за школу, свака трудница да има пуну плату и пензионери 13. пензију.

Београђани су изложени измишљеним аферама, а са друге стране измишљеним пројектима, као што је "Београд на води", сматра Ђилас, који је изразио бојазан да би Србија, ако потпише уговор за тај пројекат са УАЕ, могла да плаћа пенале за наводну изгубљену добит арапских компанија, која ће се мерити стотинама милиона евра.

Када не бих веровао да ћу добити довољну подршку Београђана на изборима за градоначелника, не бих се ни кандидовао, нагласио је Ђилас.

"Србија на ивици банкрота"

Упозорио је да нико не сме јавно да каже да је Србија већ банкротирала, јер јој до краја ове године недостаје пет милијарди само да би исплатила плате, да би радиле школе и болнице и пензионери добили оно мало што добијају.

У овом тренутку је обезбеђено 700 милиона из кредита, фале четири милијарде. Не постоји тај Худини који то може да промени, ако се потпуно не промене курс Србије и начин размишљања и не окренемо се развојној политици Србије, оценио је Ђилас.

Сматра да се "ова земља, нажалост, гаси" и прецизира да је у јануару исплаћено 15 одсто мање плата него у јануару прошле године, а оне су мање за шест одсто него прошле године".

"Земља се само за тих 45 дана задужила кроз хартије од вредности за 452 милиона евра. То је једна пирамидална штедионица какве смо гледали у 'Дафимент банци' и 'код Језде", оценио је Ђилас.

Према његовим речима, није довољно залепитi знак Мерцедеса на Икарбусов аутобус да бисте могли да кажете да је Мерцедес инвестирао у Икарбус.

"'Мерцедес' нам је продао шасију, мотор, мењач и због доброг посла за своју компанију у 'Икарбусу' је био и диркетор 'Мерцедеса' за Србију. Живи били па видели у којој ће се тој европској земљи продавати овај "лажни српски 'Мерцедес", рекао је Ђилас.

Није екстремизам ако кажете људима шта може да се деси, нагласио је Ђилас и поручио да нема ниједног нормалног човека који би позвао на рушење, на улицу.

"Ми ћемо у среду 12. марта после конвенције, као некад прошетати улицама Београда и упозоравам власт да знамо за планове да убаце своје људе који би изазивали нереде, знамо која је екипа са Косова стигла у Београд са том намером и позивам их да од те сулуде идеје одустану", тврди Ђилас.

Ђилас је рекао да би одговоран човек рекао да у Србији овом тренутку постоји десетине штрајкова, да људи не виде више будућност како ће да живе, да функционишу, да су угрожени, да прети опасност да немамо могућности да исплаћујемо плате и пензије.

"Будућност Србије је у Европској унији, али ДС о томе прича 24 године, а не две као неки", рекао је Ђилас и указао да је Србија направила корак напред у том процесу зато што је де факто прихватила да Косово више није њен део.

"Косово без српских институција"

То је тешка одлука, ми смо је подржали, али смо имали довољно храбрости да грађанима кажемо шта тај (Бриселски) споразум заиста представља. Нема више институција државе Србије на Косову, објаснио је Ђилас.

Ми данас треба да молимо да наши грађани који живе тамо учествују на изборима, на шта имају право сви грађани који имају српско држављанство било где у свету, истакао је Ђилас, напомињући да је само на Косову питање како ће се то десити и да ли ће се десити.

Ђилас истиче да ће, без обзира што ми причамо о важним преговорима Београда и Приштине, тих преговора бити све мање и мање, јер је Бриселским споразумом стављена тачка на једну ствар.

Остаје сада да се можда неке финесе виде шта би још могло да се добије за наш народ који живи тамо, али то је јако мало, оценио је Ђилас, који сматра да грађанима треба рећи истину.

Европа је процес који траје, додао је Ђилас, који не зна ни да ли смо ми формирали тим који би требало да преговара. Кроз преговоре би требало да добијемо другачије судство, медије, здравство или, да када купите воћни сок, да знате да је унутра воће, то је Европа, истакао је Ђилас.

У Европи, према његовим речима, не можете да дођете и кажете "ми смо обезбедили кредит од два одсто и то је спас за Србију", јер је Србија од ММФ пре годину дана добила 400 милиона кредита за буџет за 0,15 одсто камате и две милијарде евра кредита Светске банке са један одсто камате.

За ту Европу, за те вредности, за истину, за то да не можете да лажете свој народ, за то се бори ДС, закључио је Ђилас.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару