Читај ми!

Конвенција "Гласам за жену"

Како би скренули пажњу на значај већег учешћа и утицаја жена у политици, биће одржана конвенција "Гласам за жену". На делу је један процес феминизације одређених професија, али и даље када погледате оне позиције које доносе моћ и новац ту су мушкарци у огромној превласти, каже за РТС Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

Београдски фонд за политичку изузетност и Женска парламентарна мрежа организују Женску предизборну конвенцију под називом "Гласам за жене". Конвенција има за циљ да у току кампање за предстојеће изборе скрене пажњу на значај већег учешћа и утицаја жена у политици, као и на то колико је родна равноправност важна за целокупан развој друштва и институција.

Постоји диспропорција између учешћа жена у законодавној и извршној власти, имамо само две министарке, мало је жена у извршним већима општина и градова. Како да се то промени?

"Мислим да мора да се мења став и понашање пре свега политичких странака према томе. Истовремено мора да дође и притисак одоздо. Врло забрињава да у многим општинским већима данас уопште више нема жена, а било их је раније", рекла је Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност у интервјуу за РТС.  

Италијански премијер Матео Ренци на чело половине министарстава ставио је жене, наколицина невладиних организација у Србији покренуло је иницијативу да макар трећину чланова владе чине жене. Колико смо близу томе?

"Зависи да ли ће они који буду задужени за састав нове владе схватити колико нам је тај цивилизацијски искорак неопходан. Схваћено је пре две године када је једна трећина жена ушла у парламент и парламент је радио боље. Култура дијалога је била много развијенија", каже Лихт. 

Само 16 одсто жена је на највишим руководећим позицијама својих компанија у ЕУ, зарађују 11 процената мање од својих колега мушкараца. Каква је ситуација у Србији?

"Високо образоване жене у просеку су 17.000 динара мање плаћен од мушкараца. Скоро ће бити већи број жена које докторирају и магистрирају. Међутим, када погледате одређене професије у Србији је на делу један процес феминизације одређених професија, много више жена је у учитељској професији, професора у судству, али када погледате оне позиције које доносе моћ и новац ту су мушкарци у огромној превласти", навела је Соња Лихт.

Када се помене насиље, подређен положај, мање плате, често се помисли на жене. Јесу ли ови избори прилика да се то промни?

"Сваки следећи корак који иде ка томе да Србија буде развијенија и пристојнија земља, зато ваљда имамо изборе, мора да има и ово у виду. Не можемо да будемо развијенија, пристојнија, боља земља за живот уколико се жене и даље дискриминишу, уколико се насиље над женама третика рао нормална ствар", закључила је Лихт. 

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару