Читај ми!

Цоцић: Два инцидента, један пријављен полицији

Рад Агенције за борбу против корупције се не сме опструирати током изборне кампање, упозоравају из Агенције. До сада су се догодила два инцидента, реако је Немања Цоцић, саветник у служби за контролу финансирања политичких субјеката. Додаје да на проблеме углавном наилазе у већим срединама.

Агенција за борбу против корупције упозорила је политичке субјекте, њихове чланове и активисте да се рад посматрача Агенције током изборне кампање не сме опструирати ни на један начин, наводећи да су се до сада догодила два инцидента, од којих је један пријављен полицији.

''Мониторинг који организује Агенција протиче без већих проблема упркос околности да су у питању ванредни избори и да је Агенција имала мало времена да припреми мониторинг, као и чињеници да су средства Агенцији за ту сврху одобрена са две недеље закашњења'', рекао је Танјугу саветник у служби за контролу финансирања политичких субјеката Немања Цоцић.

Ипак, Цоцић је навео да је било вербалних напада на посматраче и ометање њиховог рада, те да је Агенција упозорила политичке субјекте, њихове чланове и активисте да се рад посматрача не сме опструирати ни на један начин - физичким контактом, шиканирањем, вређањем, забраном фотографисања, заклањањем таблица возила и забраном приступа просторијама у којима политички субјекти организују своје активности.

Цоцић је истакао да је до сада било два инцидента од којих се један завршио тако што је посматрачу, ипак, омогућено да посао обави до краја, док је у другом случају посматрач био присиљен да оде са места посматрања и тај случај је пријављен полицији.

''На срећу није било физичких напада већ само мањих инцидената. Агенција за борбу против корупције пријавила је полицији један случај због онемогућавања посматрачу да на адекватан начин прати активности политичких субјеката у току кампање'', рекао је Цоцић.

Према његовим речима, у мањим срединама посматрачи Агенције се врло брзо упознају са представницима политичких странака који свакодневно имају организоване штандове или неке друге активности тако да је њихов рад можда и олакшан.

Међутим, у већим срединама, у Београду и другим градовима, посматрачи некада својим фотографисањем изазову реакцију активиста и чланова, рекао је Цоцић додајући да се посматрачи у тим случајевима увек легитимишу и објасне за кога и у коју сврху раде.

Због таквих случајева Агенција је издала упозорење политичким субјектима, тачније људима који у политичким странкама организују јавне догађаје и који могу да утичу на понашање својих чланова или активиста да не ометају рад посматрача.

''Они то раде тако што заклањају поглед испред фотоапарата и онемогућавају посматраче да фотографишу догађај или их вербално вређају и тиме их присиљавају да се удаље са догађаја који посматрају'', рекао је Цоцић.

Он није напоменуо где су била ''опструирања'' уз образложење да је кампања у току и да би можда неко могао да извуче закључак да се говори о неком одређеном политичком субјекту.

Иначе, у овом тренутку Агенција има ангажовано 142 посматрача у Београду и још 22 града у Србији.

''Они прате све активности политичких субјеката у току кампање. Воде евиденцију о јавним догађајима, прикупљају податке о јавном оглашавању, билборд паноима и другим видовима јавног оглашавања, нарочито у локалним и регионалним медијима. Такође, они воде евиденцију и о правним лицима који у току кампање пружају услуге политичким субјектима'', објаснио је Цоцић.

Цоцић је навео и да подаци из мониторинга сами по себи не говоре о томе да ли су се политички субјекти понашали у складу са законом, већ мониторинг представља драгоцен извор података у каснијем поступку контроле.

Према његовим речима, Агенција упоређује податке из мониторинга са оним подацима који се налазе у извештајима који подносе политички субјекти.

''Када добијемо извештаје, 30 дана од завршетка кампање, кренућемо у поступак контроле и тада ћемо укрстити податке добијене из мониторинга са подацима из извештаја које достављају политички субјекти наравно уз анализу свих оних других података из других извора'', рекао је Цоцић.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару