Читај ми!

Дијаспора (не)заинтересована за изборе

Упркос великом броју држављана Србије у иностранству, због недовољно пријављених биралишта неће бити отворена у неколико земаља где се до сада редовно гласало . Примера ради, људи из Сан Франциска треба да путују у Чикаго, пређу цео контитнен и потроше 2.000 долара како би гласали, то је један од разлога незаинтересованости дијаспоре за изборе.

У поређењу са неколико претходних изборних циклуса, грађани из дијаспоре ће на предстојећим изборима гласати у знатно мањем броју. Упркос великом броју држављана Србије, биралишта неће бити отворена у неколико земаља где се до сада редовно гласало.

Интересовање дијаспоре за полтички живот у Србији са сваким изборним циклусом, све је слабији. Због недовољног броја пријављених бирача, на предстојећим парламентарним изборима неће се гласати у Аустралији, Канади, Шведској.

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић рекла је да у Немачкој има шест бирачких места, а у Америци традиционално три бирачка места у Чикагу, Вашингтону и Њујорку.

"То још увек значи да људи из Сан Франциска треба да путују у Чикаго где је њихово бирачко место, значи да пређу цео контитнен, хиљаде километара, потроше 2.000 долара", навела је Драшковићева и додала да то нису адекватни услови и да је то одговор зашто је дијаспора незаинтересована за изборе.

У дијаспори ће се гласати на предстојећим изборима у 20 земаља, на 35 места, што је мање него 2012. и 2008. године. У скупштинском одбору за дијаспору сматрају да је непходно променити законске прописе, како би се олакшале процедуре гласања.

Преседник Скупштинског одбора за дијаспору Александар Чотрић сматра да је потербно омогућити гласање путем поште, путем интернета, омогућити гласање и ван диплотамстско конзуларних представништава Србије.

Држављани Србије који живе у у земљама са другом временском зоном, гласаће дан раније. У Великој Британиији и САД гласање ће бити обављено 15. марта.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић рекао је да када се у некој држави затвори бирачко место у 20 часова 16. марта, односно у Америци 15. марта, уколко се то гласање завршило пре него што су се затворила бирачка места у Србији они не смеју објавиљивати резултате избора док се не затворе бирачка места у Србији да се не би повредила правила о изборној тишини

Према незваничним инромацијама, на неким местима у Канади било је око 80 пријављених, што није било довољно за отварање бирачког места. За отварање једног бирачког места потребно је да се пријави минимум сто гласача.

уторак, 23. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару