Читај ми!

Још три листе предате РИК-у

Републичкој изборној комисији вечерас су предате три изборне листе - Црногорска партија, "Листа националних заједница - Емир Елфић" и "Партија за демократско деловање - Риза Халими". У поноћ истиче рок за предају листа.

Три изборне листе, Црногорска партија, Листа националних заједница - Емир Елфић и Партија за демократско деловање - Риза Халими, предале су вечерас Републичкој изборној комисији (РИК) документацију за учешће на ванредним изборима 16. марта.

У поноћ истиче рок странкама и коалицијама које желе да учествују на ванредним парламентарним изборима, 16. марта.

Црногорска партија предала је листу са око 12.000 потписа бирача који је подржавају и са 50 кандидата за посланике, Листу националних заједница, са 36 кандидата, подржало је 11.461 гласача, док је Партију за демократско деловање подржало нешто више од 10.000 грађана, а има девет кандидата за посланике.

Елфић и Хаљими сагласни су да је било тешко прикупити потребне потписе и истакли да би требало мењати изборно законодавство које прописује да и странке националних мањина морају да сакупе најмање 10.000 потписа.

Елфић је Танјугу рекао да листу чини пет мањинских политичких партија - Бошњачка демократска заједница, Демократска заједница Хрвата, Мађарски покрет наде, Грађански савез Мађара и Странка мађарског јединства.

Елфић, који је био посланик у претходном мандату, рекао је да очекује да у новом скупштинском сазиву има три посланика и да ће наставити да заступа, како је истакао, већ препознатљиву политику борбе за права националних заједница у Србији.

"Желимо да дамо допринос развоју земље у целини јер сматрамо да ако успемо да направимо динамичан државни систем, да кроз политичку интеграцију и националне мањине могу да остваре права која немају у овом тренутку. Залажемо са за евроинтеграције, некомпромисну борбу против корупције", рекао је Елфић.

Према његовим речима, уколико уђе у парламент странка ће се залагати да национални савети националних заједница буду функционалније, као и за измене одређених закона, прописа и процедура, међу којима и оних који се односе на изборни процес.

Халими је сагласан да му је било тешко да прикупи 10.000 потписа, "посебно што је био ограничен на две општине". Додао да је у томе имао помоћ странака које делују у Санџаку и да се нада да су сви потписи подршке технички исправни, пошто, како је оценио, политички свакако јесу.

"Надам се да ће сутра бити потврђени да би могли коначно да водимо интензивнију кампању, јер смо до сада били преокупирани прикупљањем потписа", објаснио је Халими.

На питање да ли очекује да ће поново ући у парламент, Халими је одговорио да ће овога пута бити теже у односу на претходна три, када је имао подршку осталих партија из коалиције Албанаца Прешевска долина.

Републичка изборна комисија ће збирну изборну листу утврдити најкасније 5. марта, када ће она бити објављена и у Службеном гласнику.

До сада је РИК прогласио 12 листа, прва је листа коалиције окупљене око СНС-а, друга коалиција СПС-ПУПС-ЈС. Демократска странка Србије проглашена је као трећа, ЛДП је четврти, Савез војвођанских Мађара пети, СРС шеста, а УРС седми.

Под редним бројем осам биће листа "Са Демократском странком за демократску Србију", девета ће бити листа "Двери - Бошко Обрадовић", а десета листа СДА Санџака - др Сулејман Угљанин.

На збирној изборној листи 11. место имаће коалициона листа Борис Тадић - Нова демократска странка - Зелени, ЛСВ - Ненад Чанак, Заједно за Србију, ВМДК, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, а 12. ће бити листа "Трећа Србија".

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару