Читај ми!

Мања незапосленост и реформе кључни за опоравак

Неопходно је реформисати јавни сектор, радити на смањењу незапослености и усвојити системске законе како би Србија коначно изашла из транзиције, закључили представници политичких партија на округлом столу "Економска политика Србије".

Представници политичких странака сагласили су се да је после избора неопходно направити реформу јавног сектора, радити на смањењу незапослености, поједностављивању административних процедура и усвојити системске законе како би Србија коначно изашла из транзиције.

Они су на округлом столу "Економска политика Србије", у организацији недељника НИН, поручили да је потребно идентификовати кључне привредне гране и улагати у њихов развој, а то су пољопривреда, прехрамбена индустрија, ИТ сектор, енергетика и образовање.

Функционер Социјалистичке партије Србије Душан Бајатовић рекао је да реформе, о којима у последње време говоре и власт и опозиција, могу да воде и у добром и у лошем смеру и истакао да се не могу правити реформе које ће појести људе.

Он је поручио да се залаже за реформе јавног сектора у којима је највећа непотребна потрошња и истакао да су јавна и комунална предузећа због политичког управљања од мотора развоја постали највећи тег за буџет.

Бајатовић је рекао да су други по величини проблем у Србији предузећа у реструктурирању и оценио да Србији не могу помоћи странци, већ да треба развијати домаће потенцијале и развијати технологију.

"Ако нам највећа предност буде јефтина радна снага, онда ћемо генерисати сиромаштво", поручио је Бајатовић и додао да се мора изменити Закон о стечају, како би стечај трајао максимално 60 дана.

Он је додао да је Србија остала без банкарског система јер су "пукле скоро све домаће банке" и поручио да банке морају да деле судбину привреде и да су превисоке каматне стопе.

Лидер УРС-а Млађан Динкић рекао је да су три кључна проблема незапосленост и низак привредни раст, бирократија и висок буџетски дефицит и јавни дуг, и истакао је да се они не могу решити штедњом, већ инвестицијама и потрошњом.

"Нема шансе да се буџет опорави ако се не опорави привреда", рекао је Динкић и додао да треба наставити подстицаје за инвестиције.

Динкић је рекао да у првих 100 дана владе треба донети законе који би елиминисали бирократске процедуре, пре свега Закон о планирању и изградњи. Он је рекао да се не залаже за гашење Фонда за развој, већ за његову докапитализацију и формирање државне Развојне банке.

Динкић је рекао да се високи дефицит неће решити замрзавањем плата и пензија, већ да је потребно отплатити део најскупљих кредита до краја године, како би се уштедело на каматама, укинути солидарни порез и ићи на политику запошљавања и инвестиција.

Функционер ДС Душан Никезић навео је да су највећи проблеми колапс привреде, пораст сиромаштва и неодрживи раст задуживања и поручио да је неопходно идентификовати кључне гране привреде које у кратком року могу да доведу до раста производње.

Он је указао на то да је неопходно да се води праведна социјална политика и да је потребно улагати у образовање, примарну здравствену заштиту.

Потпредседник ЛДП Иван Андрић поручио је да је једини проблем у Србији недостатак храбрости и визије у вођењу политике, а да су незапосленост, јавни дуг, општа неефикасност јавног сектора само појавни облици и истакао да је Србија 2004. године заустављена у транзицији.

Он је као решење навео формирање савета за реформе који би донео стратегију суштинских реформи и контролисао их, а био би "надполитичко тело" у којем би били "представници знања".

"Проблем српске економије је недостатак воље да се транзиција, заустављена 2004. године, спроведе до краја и мислим да је време да се настави 17. марта", рекао је Андрић.

Лидер Заједно за Србију Душан Петровић, који је у коалицији са НДС Бориса Тадића, рекао је да је највећи проблем Србије незапосленост, а да је лек јасан план развоја - пољопривреде, прехрамбене индустрије, рударства, енергетике, ИТ сектора и туризма.

Функционер СДПС Иван Бауер поручио је да су кључни проблеми одлагање најтежих реформи, неефикасност јавног сектора, катастрофално стање у ПИО фонду, недовољан прилив инвестиција и растући јавни дуг.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару