Читај ми!

Насловне стране "Курира" на изложби

Нису проблем насловне стране и текстови којима се пласирају лажи, већ чињеница да се на тај начин креира стање у земљи чије последице могу да буду катастрофалне, рекао лидер ДС-а Драган Ђилас на отварању изложбе "Садашњост у коју не верујемо". На изложби неколико десетина изабраних насловних страна листа "Курир".

Изложбом "Садашњост у коју не верујемо", која је отворена у Центру за културну деконтаминацију, и серијом трибина које ће наредних дана бити посвећене медијској ситуацији у Србији, јавности се упућује упозорење да се хитно мора зауставити процес таблоидизације јавног простора и пракса блаћења људи која протиче уз одобравање институција државе.

Изложбу, коју чини неколико десетина изабраних насловних страна листа Курир, отворили су директорка ЦЗКД Борка Павићевић, новинар Бошко Јакшић и лидер Демократске странке Драган Ђилас, који је најприсутнији на изложеним насловницама.

Ђилас је том приликом истакао да нису проблем насловне стране и текстови којима се пласирају лажи, већ чињеница да се на тај начин креира стање у земљи чије последице могу да буду катастрофалне.

Изразио је забринутост због тога што се прећуткује да је лист Курир, који је својом праксом инспирисао данашњу изложбу, недавно угашен па поново под истим именом основан као нови медиј како би се избегло да истина, односно судске пресуде у корист оних који су облаћени, буду објављене на насловним странама.

"Без обзира какво мишљење о судијама имамо, постоје они који су имали храброст да пресуде да истина мора да буде на насловној страни и на истој површини, али ту истину нећемо видети", констатовао је Ђилас.

Лидер ДС-а је запитао шта ради министар културе и информисања и зашто ћути, и поручио да онај ко нема вољу да користи снагу коју му функција даје треба да поднесе оставку а не да пружа легитимитет ономе што се догађа.

"Увек постоји покушај власти да контролише део медија. Ми смо извукли поуку и данас можемо да обећамо да, када добијемо поверење грађана, нећемо дозволити да се у овој земљи било шта слично дешава", поручио је Ђилас.

Директорка ЦЗКД Борка Павићевић је, поздрављајући госте, међу којима су били и функционери ДС-а и представници новинарских удружења, истакла да за њу насловне стране Курира нису стварност.

"Стварност је у приватизованим фабрика, у Ужицу које нема водовод, стварност је свуда осим тамо где је продају", рекла је Павићевић, и додала да је у јавни простор у Србији нешто што тек треба изградити.

"Док не постоји регулатив који регулише људске односе у људима ништа се не може променити", упозорила је Павићевић.

Новинар Бошко Јакшић констатовао је да у Србији, уместо потраге за истином и покушаја разоткривања манипулација, влада таблоидизација, објаснивши да није проблем постојање таблоида већ инверзија вредности, односно чињеница да таблоидни медији, уместо да раде оно чиме се баве њихови пандани у другим земљама, у Србији господаре људским судбинама и постављају владе.

"Медији данас најављују хапшења и потребан је фото-финиш да би се одредило да ли је то већа брука власти, полиције или медија", рекао је Јакшић.

Оценио је да је изборном поразу бившег председника Србије Бориса Тадића допринело идолатријско извештавање медија о њему, и запитао коју ће политичку цену платити вицепремијер Александар Вучић који данас, сматра Јакшић, сарађује са мање-више истим тимом медијских саветодаваца.

"Морамо да одмах почнемо да ударамо темеље нове медијске грађевине и политичари ту могу много да помогну или одмогну", закључио је Јакшић.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару