Читај ми!

Вучковић: Подређен положај опозиције у кампањи

Члановима Парламентарне скупштине Савета Европе "предочен неравноправан положај политичких странака у медијима", каже посланица и потпредседница ДС-а Наташа Вучковић. Вучковићева тврди да се СНС и "до 10 пута више појављује у медијима, уз цезуру на интернету и социјалним мрежама".

Потпредседница Демократске странке Наташа Вучковић рекла је да је члановима посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савета Европе "предочен неравноправан положај политичких странака у медијима", који је, према њеним речима и "до 10 пута у корист СНС", као и "постојање цензуре на интернет и социјалним мрежама."

Чланови ад хок Комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) за посматрање ванредних парламентарних избора у Србији имали су низ састанака у Дому Народне скупштине, са шефом парламента Небојшом Стефановићем и представницима посланичких група, а Вучковићева је Танјугу рекла да је предизборна кампања била кључна тема свих сусрета.

Према њеним речима, посланици ДС су пре свега указали на неравноправност политичких странака у медијима и у тим смислу говорили о великој несразмери између представљања активности СНС, с једне, и опозиционих странака са друге стране.

"Указали смо да је та разлика у присутности чак 10 пута већа у корист СНС што значи да опозиционе странке имају врло мало простора, као и то да су грађани оштећени јер не могу на прави начин да дођу до информације и стекну праву слику о томе шта су понуде тих странака", рекла је Вучковић.

Додала је и да су се посланици из Парламентарне скупштине упознали и са инцидентима који су се догодили током капмање протеклих месеци за локалне изборе у Вршцу и Зајечару и да су их зато позвали да 16. марта не буду само у Београду, већ и на биралиштима у локалним срединама.

Вучковић је рекла и да је колегама из европских земаља указано на постојање цензуре на интернет и социјалним мрежама и укљањање неких садржаја, што се, како тврди, први пут догађа од када постоји интернет, а о чему је и јавност информисана.

Предложено је да податке провере нарочито са Независним удружењем новинара Србије, невладиним и другим стручним органзацијама.

"Они су ту да виде какав је регулаторни оквир, а пре свега да са учесницима у изборном процесу разговарају о томе какви су услови изборне кампање, да ли постоји равнорапвност политичких странкака, какво је присуство у медијима, да ли постоје жалбе на изборни поступак", навела је Вучковићева.

Уз нагласак да је ово само припремна мисија, Вучковић је рекла да ће они у Србији бити поново 14. марта и да ће тада, три или четири дана, имати прилику да буду присутни на бирачким местима и после тога сачине извештај.

Упитана да ли ти извештаји имају неке последице по Србију, потпредседница ДС је рекла да имају уколико су оцене негативне.

"То су питања која се узимају у обзир од стране свих европских организација као и организација за људска права, када се процењује ситуација и напредак Србије", подвукла је Вучковићева.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару