Читај ми!

ДС тражи више посматрача

Наш дубоки интерес је да имамо фер и регуларне изборе, саопштила Демократска странка и позвала посматрачку мисију ОЕБС-а и Цесид да у другом кругу председничких избора упуте већи број посматрача на биралишта и појачају контролу изборног процеса.

Демократска странка упутила је посматрачкој мисији ОЕБС-а и Центру за слободне изборе и демократију молбу да у другом кругу председничких избора, 20. маја, упуте већи број посматрача на бирачка места у Србији и појачају контролу изборног процеса, саопштио је ДС.

У саопштењу се наводи да је, након првог изборног круга, СНС износио у јавности оптужбе којима је доводила у питање регуларност избора и да, иако су све надлежне институције одговорно радиле на испитивању свих притужби и показале њихову неоснованост, постоји оправдана забринутост да ће и у другом кругу доћи до сличних покушаја.

"Наш дубоки интерес је да имамо фер и регуларне изборе и да се легитимитет изабраних институција не доводи у питање. Борили смо се за демократске изборе, за транспарентност и проверљивост изборног поступка, за поштовање изборне воље грађана", наводи се у саопштењу ДС-а.

ДС зато апелује да ОЕБС и Цесид упуте већи број посматрача на бирачка места у Србији и да појачају контролу изборног процеса.

"Молимо Вас да у изборном процесу, од његовог почетка до краја, будете укључени у већем обиму и помогнете да други круг председничких избора у Србији прође мирно, без инцидената, како се ни на који начин не би довела у питање воља грађана изражена на изборима", навела је Демократска странка у апелу упућеном ОЕБС-у и Цесиду.

ДС за стручну анализу листића у Суботици

Градски одбор ДС Суботице затражио је, поводом кривичне пријаве против НН лица од стране Савеза војвођанских Мађара због наводне појаве веће количине другачије тонираних листића у изборном материјалу, да се изврши стручна анализа спорних листића и утврди да ли су штампани у званичној државној штампарији или негде другде.

Суботичке демократе сматрају да се подизањем кривичне пријаве неоправдано и неодговорно баца сенка на фер и демократске изборе у Суботици и законитост процедуре гласања.

Из ДС-а подсећају да су све странке које су учествовале на локалним изборима имале контролоре на свих 109 бирачких места и да су сви чланови бирачких одбора потписали записнике који су предати без и једног приговора.

Тиме су све странке признале резултате и избори у Суботици су законски завршени, сматрају демократе.

"Уколико се утврди да су спорни листићи лажни, тражимо да се виновници тог кривичног дела пронађу и казне по закону. Позивамо СНС да јавности прикаже специјални софтвер о коме су говорили и демонстрира како то тај невероватни компјутерски програм додаје гласове ДС-у, ЛСВ-у, ДСС-у и другима", наводи се у саопштењу.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару