Читај ми!

Тадић апелује на мир и постојаност

Сви у Србији требало би да се "расхладе" и допринесу рационалнијем приступу политичком животу, рекао председички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић. Да би Србија ушла у ЕУ мора да реши проблеме из прошлости, а један од хроничних проблема јесте унутрашња посвађаност, поручио је Тадић.

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић рекао је да би сви у Србији требало да се "расхладе" и допринесу рационалнијем приступу политичком животу, јер, како је рекао, ако проблеми поново почну да се решавају на улици, све што је од 2000. године учињено на пољу демократизације може бити поништено.

"Понашање сваког учесника у политичком животу је допринос доброј слици Србије и новим инвестицијама, или 'отпринос'. Треба нам мир међу нама, нека победи бољи, нека се 600 пута броје резултати другог круга председничких избора. Тај резултат ће јасно рећи шта је легитимна воља грађана", рекао је Тадић приликом посете Научно-технолошком парку на Звездари.

Тадић је поручио да је неодговорно да неко због личног осећања осујећености ствара слику о Србији као држави у којој не функционише правни и деморатски систем, а тако и угрожава намеру страних компанија да инвестирају у њој.

"Да би Србија ушла у ЕУ мора да реши проблеме из прошлости, а један од хроничних проблема јесте унутрашња посвађаност", рекао је Тадић и објаснио да је протеклих година, пружајући руку помирења свима, покушавао да управо промени политичку културу у Србији.

"Некада најјаче странке и политичке структуре морају да плате цену зато што пружају руку другима како ти други не би дестабилизовали систем. Морамо да помиримо и регион, јер само развојни регион може да одоли искушењима кризе", рекао је Тадић и истакао да нико не треба да благост коју исказује у политици тумачи као неодлучност или слабост.

Према његовим речима, Србији су неопходне инвестиције да би могла да се развија у корак са економски најјачим земљама у Европи, а предуслов за то јесте да се поштују правила и да се међународној заједници буде предвидљив партнер, чему политичка дестабилизација никако не доприноси.

"Ми мењамо политичку културу и начин општења с другима, ми мењамо вредности, они који су гласали белим листићима не разумеју колико је тешко стварати нови језик у политици и мењати политичку културу, а наша политичка култура је била култура конфликата", рекао је Тадић.

Велики софтверски потенцијал Србије

Тадић је, приликом посете Научно-технолошком парку, рекао да ће развој света у наредних 50 година бити везан пре свега за развој информационих технологија и да је неопходно да Србија нађе своје место у таквој будућности.

Улога софтверске индустрије у српском бруто домаћем производу из године у годину расте, и то би, како је објаснио Тадић, могао да буде један од највећих искорака у привреди наше земље.

"Веома је мало позната чињеница да је софтверски потенцијал Србије изузетно велики. Када у иностранству кажем да је на том пољу наш потенцијал изврстан моји саговрници наступају са изненађењем, значи морамо, поред успостављања овог парка, да фокусирано идемо на велике компаније које бисмо да доведемо", рекао је Тадић.

Према његовим речима, грађани Србије који су током ратних година отишли из Србије јесу, такође, велики развојни потенцијал и данас раде у многим светским високотехнолошким компанијама, а сада, захваљујући градњи Научно-технолошког парка, моћи ће да имају и упориште у Србији.

Како је истакао, привлачењем и окупљањем високостручних људи ствара се простор за напредак, не само једне привредне гране, већ читаве државе и нације.

Заједно са Тадићем Научно-технолошки парк обишли су и бивши министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, кандидат ДС-а за градоначелника Драган Ђилас, министар одбране Драган Шутановац и посланички кандидат листе "Избор за бољи живот" генетичар Миодраг Стојковић.

"Овај парк ће бити магнет за високотехнолошке компаније из света које ће, уместо да отварају развојне центре у Индији или Русији, имати могућност да то ураде у Србији", рекао је Ђелић.

Први становници комплекса ће, према његовим речима, бити Пословно-технолошки инкубатор техничких факултета, у оквиру којег послује 26 фирми, као и Национални иновациони фонд.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару