Читај ми!

РИК одбио приговор СНС-а

Републичка изборна комисија одбила приговор СНС-а о нерегуларности избора са 11 према три гласа. Избори у Србији, одржани 6. маја, били су у потпуности регуларни и нема никаквог разлога за њихово поништавање, кажу у РИК-у. Томислав Николић има рок од 48 сати да Управном суду поднесе жалбу против решења РИК-а.

Републичка изборна комисија (РИК) одбацила је као неоснован приговор председничког кандидата СНС Томислава Николића којим је тражено поништавање избора у Србији на свим нивоима и саопштила да штампање изборних листића за други круг председничких избора почиње сутра.

РИК је са 11 гласова за и три гласа против одбацио приговор Николића уз образложење да није пружен никакав доказ о томе да је пронађен изборни материјал на улици, како то тврде напредњаци.

Председник РИК Предраг Гргић најавио је да ће приговор напредњака доставити Тужилаштву.

Директор РИК-а Драган Вукмировић је оценио да је могућност грешке код изборних резултата ништавна и да се на њиховом сајту налазе резултати парламентарних и председничких избора по бирачким местима и да сваки грађанин поново може те резултате да израчуна.

"Могућност да је ту било грешке је ништавна, нема начина да се појава било каквог другог материјала на било каквом месту одрази на резултате гласања", рекао је Вукмировић Танјугу.

Секретар РИК-а Вељко Одаловић, такође, је нагласио да председнички кандидат може да тражи поништење само председничких избора, али не и избора на свим нивоима.

Одаловић је рекао да су протекли избори били у потпуности регуларни, да су коначни резултати избора проглашени и да је утврђена листа кандидата за председничке изборе који улазе у други круг.

Одаловић је новинарима после седнице РИК-а, рекао да су размотрене све чињенице и да је утврђено да није било никаквих разлога да се тај приговор прихвати.

Он је подсетио да је приговор упућен надлежним органима - полицији и тужилаштву, како би установили шта се заиста догодило, а да ће координатори РИК-а још једном проверити све 16.782 вреће, како би утврдили шта се евентуално недостаје и на тај начин помогли истрагу.

Секретар РИК-а је указао да та комисија наставља да обавља све радње како би изборни процес био завршен 20. маја без икаквог застоја, поштујући процедуре, јер нема ниједног разлога да се било која од тих радњи заустави.

"Сигуран сам да РИК није учинио ниједан пропуст када је у питању регуларност радњи чиме би изборни процес био доведен у питање, а да ли је било неправилности или нерегуларности на неком од бирачких места биће утврђено кроз истрагу и ми ћемо подржати сваки поступак против оних који су угрозили регуларност избора", нагласио је Одаловић.

Одаловић је подсетио да је законом предвиђена санкција за такво кривично дело од три месеца до три године затвора.

Кандидат СНС-а за председника Србије Томислав Николић има рок од 48 сати да Управном суду поднесе жалбу против решења РИК-а којим је одбијен његов приговор и захтев да се пониште избори на свим нивоима, који су одржани 6. маја.

Николић је у приговору навео да је лице, чије име нису навели због, како је наглашено његове безбедности, доставило џак са употребљеним изборним листићима који је пронађен поред "једног контејнера у једном граду у Србији".

"Против овог решења може се изјавити жалба Управном суду у року од 48 сати од пријема решења преко РИК", навела је РИК.

Председник РИК-а раније је рекао да су општи избори у Србији били у потпуности регуларни и да нема никаквог разлога за њихово поништавање.

"Избори су организовани и спроведени по свим законским процедурама. Сви уложени приговори које је републичка изборна комисија примила су одбачени као неблаговремени или неосновани и нема ниједног разлога да они буду поништени", рекао је Гргић.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару