Читај ми!

Аналитичари о наводима СНС-а

Оптужбе о наводној изборној крађи су део кампање Српске напредне странке, којом желе да привуку незадовољне бираче, сагласни су гости емисије Око. Напомињу да ће се истрага о евентуалној крађи сигурно одужити и да епилога неће бити пре другог круга председничких избора.

Део кампање Српске напредне странке, којом желе да привуку незадовљне бираче, јесу оптужбе о наводној изборној крађи, сасагласни су гости емисије Око.

Политички аналитичар Дејан Вук Станоквић сматра да су Томиславу Николићу потребне овакве оптужбе, јер, како је рекао, жели да заталаса духове и привуче неопредељење бираче.

"Једним делом то је елемент кампање напредњака. И то кључни елемент кампање СНС, јер ви на основу те приче о изборној крађи можете да поларизујете Србију. Можете да унесете једну тему која би могла да мотивише један велики број људи који су незадовољни укупним приликама у друштву. Сада имате један јак политички мотив, а то је поткопавање самог изборног поступка", каже Станковић.

Према речима Станковића, тај аргумент покрадених избора може да се користи као једно мотивационо средство, јер је Николић желео да пошаље поруку неким незадовољним бирачима и да их преведе на своју страну.

Са Станковићем је сагласан и Ђорђе Вуковић из Цесида, који сматра да ће Николић, ако изгуби, сигурно изгубити и позицију лидера опозиције.

Гости емисије Око сматрају да напредњаци нису изнели довољно доказа за своје тврдње.

"Ми нисмо видели елементе изборне крађе и то треба гледати као кључни наступ у предизборој кампањи. Да би се десила крађа, неко мора да каже како и на који начин је изведена", каже Ђорђе Вуковић из Цесида.

Вуковић каже да 500.000 гласова не може да стане у неколико џакова, већ да ту количину изборног материјала превозе камиони.

Дејан Вук Станковић сумња у наводе напредњака и због тога што је скоро немогуће избећи контролу посматрача на бирачким местима.

"Да се нека крупна повреда десила, странке би сигурно раније то саопштиле. Крађа те размере не може се тако лако сакрити", каже Станковић.

Новинар недељника Време Милан Милошевић такође сматра да су наводи о изборној крађи део политичке кампање.

"Ми сада имамо више од изборне утакмице, више од кампање. Ми не знамо који су листићи нађени? Мени још то није јасно. Са председничких, парламентарних или локалних избора? Мени то није јасно", рекао је Милошевић.

Милошевић напомиње и да епилога неће бити док правосудни органи не заврше истрагу. "Ја се бојим да покренута истрага не може да се заврши до избора. Тако да ће они бити обележени овом причом", рекао је Милошевић.

Ђорђе Вуковић из Цесида сматра да се конфузија око листића никада неће решити, јер је измишљена. "У суштини, овде нема шта да се решава. Цела идеја је да на неки начин покажете да сте релевантан политички играч", каће Вуковић.

Гости емисије Око сагласни су и да би протести на улицама Србије сигурно већ почели да су наводи о крађи листића тачни. Напомињу и да је председничким кандидатима боље да у кампањи говоре и о другим темема, које више имају везе са животом њихових бирача.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару