Читај ми!

РИК сутра о приговору напредњака

Републичка изборна комисија сутра ће расправљати о приговору председничког кандидата СНС-а Томислава Николића о неправилностима у изборном процесу, рекао секретар РИК-а Вељко Одаловић. Николић тражи поништавање избора на свим нивоима.

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић рекао је да је Комисији вечерас стигао приговор председничког кандидата Томислава Николића који се односи на исправљање неправилности у изборном процесу.

Приговор ће, како је навео, сутра бити разматран на седници РИК-а. Томислав Николић је у приговору РИК-у поништавање избора на свим нивоима, рекао је Одаловић у Дневнику РТС-а.

"РИК-у је у 18.30 стигао приговор Николића који се односи на неправилности, без конкретног навођења места, а није наведено ни да ли је споран изборни материјал са председничких или парламентарних избора. Николић је у приговору тражио поништавање избора на свим нивоима", прецизирао је Одаловић.

Вељко Одаловић је најавио да ће РИК сутра разматрати Николићев приговор и да ће формирати групу састављену од чланова РИК-а и запослених у стручној служби Скупштине Србије која ће детаљно прегледати комплетан изборни материјал и утврдити да ли и где евентуално недостаје џак са гласачким листићима и кренуће тим путем да утврђује шта се догодило.

Упитан о примедбу СНС да је РИК јуче "пожурио да саопшти" коначне резултате, Одаловић је одговорио да је рок дефинисан законом и одређен на 96 сати од затварања бирачких места и подсетио да је тај рок истекао синоћ у 20 сати, па РИК саопштавањем резултата у 19.30 није одступио ни минут од прописаног рока.

"Процедура са изборним материјалом је добро позната РИК-у и члановима РИК-а из политичких странака. Странке су укључене у све фазе избора, од штампања гласачких листића, преко структуре РИК-а у којима имају представнике до проширених састава бирачких одбора где се проглашавају изборне листе и чланова бирачких одбора у сталном саставу који учествују у спровођењу избора", рекао је Одаловић.

Секретар РИК је у вези са штампањем изборног материјала навео да се у РИК-у утврђује термин за штампање и позивају представници политичких странака да присуствују почетку штампања и то је јавна радња, преноси се директно преко медија, потписују се протоколи.

"По завршетку штампања изборних листића, којих има колико и уписаних бирачка плус 0,5 одсто такозване резерве, комисијски се уништава штампарска плоча и извештај се доставља РИК-у", прецизирао је Одаловић.

Како је објаснио материјал који се штампа у штампарији "Службеног гласника" дистрибуира се општинским изборним комисијама (ОИК) у пратњи полиције и координатор РИК-а записнички предаје материјал ОИК-у или радном телу.

"ОИК или радно тело у суботу, дан пред изборе, материјал предаје бирачким одборима који врше увид и за све постоје записници о примопредаји", истакао је Одаловић.

Поступак се по завршетку гласања и утврђивању резултата гласања одвија у супротном правцу, бирачки одбор предаје материјал ОИК-у и сачињава записник о томе шта се предало, а ОИК предаје координатору РИК-а и материјал стиже у депо у Скупштини Србије у Улици Краља Милана, рекао је секретар РИК-а.

Записници се обрађују посебно и врши се статистичка контрола и тако смо синоћ утврдили и саопштили коначне резултате, закључио је Одаловић.

Лидери СНС-а јуче су новинарима показали врећу са, како су рекли, 3.000 гласачких листића пронађених у једном контејнеру, тврдећи да су они замењени листићима на којима су били заокружени кандидати владајуће коалиције.

Функционер ДС-а Оливер Дулић и градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекли су да претпостављају да су ти листићи из Зајечара и да их је узео један члан напредњака. Српска напредна странка је то негирала и саопштила да су листићи из Војводине.

Председник Скупштине Зајечара Иван Јоковић оптужио је данас Покрет радника и сељака (ПРС) за организовање нереда у Градској изборној комисији у том граду, када су отпечаћене коверте са изборним материјалом.

Јоковић је рекао и да је сав материјал за локалне изборе сачуван, али да недостаје део материјала за председничке и републичке изборе.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару