Читај ми!

РИК одбацио све приговоре на ток избора

Републичка изборна комисија одбацила више од 30 приговора на ток избора, јер су били неблаговремени или су их поднела неовлашћена лица.

РИК је одбацио више од 30 приговора поднетих на ток избора, јер су били неблаговремени или су их поднела неовлашћена лица

Међу приговорима на ток избора одржаних 6. маја, највише замерки било је на сродство чланова појединих бирачких одбора, на нечиткост потписа записника, а на неколико места било је и проговора због већег броја листића у гласачкој кутији од броја оних који су на том бирачком месту гласали.

Један од приговора уложила је и Коалиција Албанаца прешевске долине у коме је наведено да се у Прешеву отежано гласало, пошто чланови бирачког одбора нису могли да пронађу име бирача у бирачком списку будући да нису успевали да прочитају ћирилицу.

Како је објашњено у приговору, проблеме су правила слова из албанске азбуке која не постоје у ћирилици, а тај приговор РИК је одбацио као неблаговремено упућен.

Напредњаци су приговор поднели због дешавања у Белој Цркви, где је, како је наведено у том приговору, "председник скупштине те општине дошао на бирачко место у пратњи пет грађана и уместо њих узео гласачке листиће и гласао".

"Револтиран грађанин" је на бирачком месту потом разбио бирачке кутије, након чега су стигле нове, а бирачки материјал се скупљао са пода.

Напредњаци су приговорили и да је на другом бирачком месту у истој општини у гласачкој кутији било три листића више него оних који су ту гласали, што је био случај на неким бирачким местима у Лазаревцу.

Покрет радника и сељака имао је притужбе и то на изборни процес у Зајечару, јер је како тврде, изборни материјал у седиште ГИК-а стигао незапечећен, па су "сви представници бирачких одбора на поду фоајеа зграде градске управе изнели гласачке листиће, паковали и печатили гласачки материјал".

У приговору је наведено да као доказ постоји и видео снимак, два ДВД-а, а он је одбачен будући да га је поднело неовлашћено лице.

На изборни процес у појединим општинама па и у Жагубици замерке су имали и радикали, који у приговору тврде да је фалсификован записник на једном бирачком месту, па је на локалним изборима гласало 572, на председничким 577, а на парламентарним 454 бирача.

Секретар РИК-а Вељко Одаловић рекао је да би можда у наредном периоду након окончања овог изборног процеса требало размишљати о новим механизмима, како би рад градских изборних комисија био ефикаснији, као и о новом моделу рада бирачких одбора, будући да је било мањих проблема у ефикасности.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару