Читај ми!

Србија наставља сигурним путем

Парламентарну већину треба да чине странке које су сагласне стратешким циљевима Србије и начином како би се она водила у будућности, рекао Борис Тадић.

Кандидат за председника Србије и лидер Демократске странке Борис Тадић рекао је да још увек нико није разговарао о скупштинској већини, јер изборни процес није завршен.

"Прво да се заврше председнички избори, па онда о скупштинској већини. Сигуран сам да ће Србија да настави сигурним путем. Нико није разговарао о већини, већ сви показују намеру да се она формира на природан начин од странака које су сагласне стратешким циљевима Србије, начином како би се она водила у будућности и принципима који би били важећи за будућу скупштинску већину, рекао је Тадић током обиласка ревитализованог рудника бакра "Церово" у близини Бора.

То је све, како је нагласио, у корист грађана, а не због користи странака. Све то, према речима Тадића, мора да буде реализовано, али после председничких избора. Председнички избори су део изборног процеса који није завршен, нагласио је Тадић.

Упитан о могућности коалиције са СНС-ом, Тадић је рекао да поштује сваку политичку институцију Србије и да уважава сваки глас које су добиле политичке странке на овим изборима, али да не види сврху било какве коалиције са СНС-ом.

"Не видим сврху било какве коалиције са СНС-ом, јер би она била неделотворна. Није сврха политике доћи на власт због власти већ доћи у позицију да се управља због тога да се нешто промени и побољша. Ја ништа не могу да променим и побољшам у коалицији са СНС-ом", објаснио је лидер ДС-а.

Према његовим речима, ако СНС у будућности, за осам, десет или дванаест година буде таква, онда предложити ДС-у да уђе у коалицију, али је нагласио да не верује да ће то бити могуће у наредним годинама.

Тадић је рекао да се политиком бави, не да би постао председник, већ да успостави шансе за бољу будућност.

"Политиком се не бавим да бих постао председник. Мене то не занима на тај начин. Не занима ме титула. Мене не занима да будем енглеска краљица у Србији. Мене само занима да ли ће иза овог посла који радим остати путеви, нова радна места, нова технологија, факултети и да ли ће испред нас бити успостављена шанса за бољом будућношћу", указао је Тадић.

Према његовим речима, битно је да се од мале Србије направи моћан спољно-политички систем у корист грађана. "То је једина сврха бављења овим послом", закључио је председнички кандидат листе "Избор за бољи живот".

Национални план – део европског плана

Тадић је рекао да Србија иде у ЕУ искључиво зато да би грађани имали користи, јер само они који су део великих политичких и привредних система имаће шансе за опстанак.

"Ми идемо у ЕУ искључиво због користи за наше грађане, из једног разлога – што желимо да будемо део једне свеопште сигурности, део једног плана у којем учествује пола милијарде становника, а не само 7,5 милиона грађана Србије, поручио је Тадић.

Свако ко мало боље промисли знаће да је, ако је Србија део плана који важи за преко пола милијарде становника, биће сигурнија, односно, ако буде везана само за локални план онда је неизвесност много већа, рекао је Тадић.

"Желимо да будемо део једног плана за отварање 17 милиона радних места на тлу ЕУ до 2020, када ће Србија већ бити чланица Уније. Део тог колача радних места треба да припадне грађанима Србије", истакао је Тадић.

Према његовим речима, наш национални план мора бити део европског плана за развој, европске визије.

"Данас се одлучује о томе како ће свет изгледати за 10 до 12 година. Сви који буду припадали великим политичким и привредним системима имаће шансе за опстанак. И велике компаније кажу да морају да се уједињују како би издржали конкуренцију која је све јача. Ко данас не доноси стратешке одлуке платиће цену за 10 година", поручио је Тадић.

Не треба се коцкати са будућношћу

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" је, на предизборном скупу у Петровцу на Млави, поручио грађанима да би се коцкали са својом будућношћу уколико би допустили да његов опонент на предстојећим изборима буде изабран за председника, јер се у том сучају не зна у ком би правцу Србија ишла.

"Политика која нам је опонентска је опасна полтика, човек када уђе у воз или аутобус он жели да зна куда иде, па тако и сваки грађанин жели да зна куда земља иде", рекао је Тадић.

Тадић је истакао да се не стиди ниједне своје речи или поступка у последњих 20 година, за разлику од свог противкандидата који је непрестано мењао ставове и политику.

"Ми можемо боље, сматрам да више знам, да имам веће искуство, већу енергију, више међународних контаката, да боље познајем међународне институције и домаће потенцијале и због тога ћу га победити", рекао је Тадић.

Тадић је позвао своје присталице да свима који се колебају или су остали код куће 6. маја објасне важност предстојећих избора, јер они који 20. маја не изађу на биралишта, како је истакао, неће имати право да се жале ако им буде лоше.

"Нема белих листића и остајања код куће, свако мора да каже шта жели како би и онај ко је председник знао шта треба да чини и шта грађани од њега траже", рекао је Тадић.

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" поручио је да све што је за Србију урађено протеклих година може 20. маја бити поништено уколико грађани не буду гласали за континуитет државне политике.

Тадић је у Малом Црнићу код Пожаревца поручио да је 20. мај празник демократије и слободе, и прилика да људи учврсте сигурну будућност за себе и побољшају своје перспективе.

"Тражим од вас да изађете на изборе и гласате за наставак политике, евроинтеграције, и тиме од мене затражите да још мање спавам а још више радим, да доводим инвеститоре исправљам грешке из прошлости, да поставимо најбоље људе на одговарајућа места", рекао је Тадић.

Србија не сме упасти у клопку

Тадић је у Пожаревцу поручио да Србија не сме упасти у клопку, као што су неке земље приликом прикључења ЕУ, већ да мора и пре и после учлањења да ради. Он је поручио да жели да Србија постане чланица ЕУ, јер је то начин да израдимо извеснију и сигурнију будућност.

"Не смемо да идемо путем неких земаља које су направиле грешку и помислиле да је уласком све решено. Морамо да научимо да не идемо путем који је погрешан, да искористимо тешка и опасна искуства земаља и не упадамо у клопку. Морамо да искористимо прилику, понашамо се рационално, а не као што је то био случај у историји када смо упадали у сваку клопку и ниједну прилику нисмо искористили", рекао је он.

Тадић је нагласио да се и пре и после учлањења мора стално радити на себи и користити све шансе које се пружају. Према његовом мишљењу, питање председника Републике је од највеће могуће важности, јер шеф државе одражава мишљење народа.

"Ко је председник Републике то је карактер земље, његов избор је одраз народног мишљења, како ће нас гледати свет. Ако изаберете председника који говори оно што мисли, а оно што мисли и ради, онда је Србија предвидива земља са којом сви желе да сарађују, и у коју желе да инвестирају", нагласио је Тадић.

Ако се изабере особа која не мисли шта прича, односно не ради оно што каже, онда Србија постаје непредвидива земља, у коју нико неће желети да пласира инвестиције, јер може сутрадан да промени правац свог развоја, рекао је он.

Веома је битно да се изађе на изборе 20. маја, и да сви који не изађу, или предају бели листић показују врхунску неодговорност према земљи и будућим покољењима и да немају право нарендих пет година да кажу било шта, рекао је Тадић.

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару