Читај ми!

Већа излазност у другом кругу?

Одзив бирача у другом кругу председничких избора могао би да буде већи него у првом, сматрају аналитичари. Ипак, напомињу да већа излазност сама по себи не значи ништа у смислу резултата.

Излазност бирача у другом кругу председничких избора могла би да буде већа него што је била у првом кругу избора за новог шефа државе, када је на биралишта изашло 58,7 одсто бирача, сагласни су политички аналитичари.

Програмски директор Цесида Марко Благојевић и професор Факултета политичких наука Милан Јовановић, рекли су за Танјуг, да је још рано за процену излазности у другом кругу председничких избора, али да сматрају да би она могла да буде већа него у првом кругу.

"Имам разлога да верујем да би у другом кругу одзив могао да буде бољи него у првом, просто гледам историју избора у Србији. Да ли ће то заиста бити тако у овом тренутку не могу да тврдим, зато што је за такву процену још увек рано. О томе ћемо моћи да говоримо тек крајем ове и почетком следеће седмице", рекао је Благојевић.

У другом кругу председничких избора 2008. године је, подсећа Благојевић, одзив у односу на први круг био већи за више стотина хиљада гласова.

Уверење да ће излазност бити већа Благојевић темељи на мишљењу да су председнички избори за грађане Србије врло интересантни и да су грађани савршено свесни да се одлука о председнику доноси у другом кругу.

Програмски директор Цесида сматра и да већа излазност сама по себи не значи ништа у смислу резултата, подсећајући да је Тадић на председничким изборима 2004. године победио са одзивом испод 40 одсто, а на изборима 2008. године са одзивом преко 70 одсто.

Благојевић каже да је немогуће проценити да ли ће сви бирачи оних који нису ушли у други круг послушати њихову препоруку за кога да гласају, али не може у потпуности да одбаци могућност да се те подршке одразе на њихово бирачко тело.

Незнатна разлика

Професор Милан Јовановић процену излазности у овом тренутку сматра лицитирањем, али верује да ће излазност бити нешто већа него у првом кругу.

"Не знам коме ће то одговарати, то је тешко рећи с обзиром на то да је разлика између два кандидата незнатна, значи да су они изједначени. Било би незахвално прогнозирати", рекао је Јовановић.

Напомиње и да ће резултат зависити од тога да ли ће неки од кандидата обезбедити бар формалну подршку релевантних партија и кандидата који су учестовали на председничким и парламентарним изборима.

Уз напомену да бирачи неће унисоно подржати неког кандидата уколико им сам лидер те странке или неки кандидат то предложи и да ће вероватно они који припадају тврдом партијском језгру послушати "препоруке", Јовановић је истакао да се сами кандидати морају потрудити да задобију наклоност ривала из првог круга.

"И ту су блокови већ направљени. Већ се зна како је, сами су кандидати рекли одакле очекују подршку. Обраћају се свима, видите да кандидати инсистирају да желе контакт са грађанима, са бирачима и то је у реду. Њих грађани и бирају, не бирају их партије и мислим да је то добар приступ", рекао је Јовановић.

Србија ће новог председника добити 20. маја, у другом кругу председничких избора, будући да у првом кругу ниједан кандидат није добио већину гласова бирача који су гласали.

На поновљеном гласању учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а то су после првог круга, Борис Тадић и Томислав Николић.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару