Читај ми!

Изборна изненађења

Ни ови избори нису прошли без изненађења. Иако су истраживања јавног мњења претпоставила да ће коалиција око СПС-а имати двоцифрен резултат, двоструко више гласова после четири године власти све је изненадило. Нису се обистинила ни сва предвиђања о томе ко ће бити испод црте.

Неке партије доживеле су у изборној ноћи веома пријатна изненађења, избори су за друге били "хладан туш". Истраживачи јавног мњења коначни скор избора тумаче као последицу више фактора, па и нешто мање излазности бирача.

Иако је већина истраживача јавног мњења претпоставила да ће коалиција око СПС-а имати двоцифрен резултат, двоструко више гласова, после четири године власти усред кризе, уме да изненади. Нису се обистинила ни сва предвиђања о томе ко ће бити испод црте.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је највеће изненађење свакако јесте тако висок рејтинг СПС-а који је надмашио сва очекивања и удвостручио њихов резултат из претходног изборног циклуса.

"Друго изненађење је успех УРС-а да задржи политичку релевантност. Позитивна изненађења су последица способности обеју странака да се политички трансформишу", рекао је Вук Станковић.

ЛДП је остварио бољи укупан резултат, али као да је изгубио раније упориште, што је ту странку коштало учешћа у игри за власт у Београду и Војводини.

Бојан Ђурић из ЛДП-а то образлаже тиме да није било озбиљног разговора о политикама у Београду, Новом Саду, односно великим градовима. "Није могло да буде када је сва пажња била усмерена на председничке и парламентарне изборе", наводи Ђурић.

Већа непријатност снашла је радикале, који после две деценије постају ванпарламентарна странка. "Ми као странка нисмо постигли добар резултат, али прихватам одлуку грађана, они су врховни пресудитељи на свим изборима", рекао је Зоран Красић из СРС-а.

Ђорђе Вуковић из Цесида рекао је да су знали да је СРС око цензуса, али и да не мисли да су они направили катастрофалан резултат.

Према његовим речима, требало би да се разговара о мањинским листама које овога пута нису прошле. Како је рекао, Риза Халими је традиционално био посланик у парламенту, а овај пут није ушао у Скупштину.

О томе ко је остао испод црте одлучило је свега двадесетак хиљада бирача, кажу у Цесиду, уз оцену да је негативна кампања узрок што је мањи број гласова од очекиваних изненадио и две најјаче опције, напредњаке и демократе.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару