У Чикагу 59 гласова

Због компликоване процедуре и (не)доступности бирачких места дијаспора је на изборима 6. маја гласала у рекордно малом броју. У Генералном конзулату у Чикагу гласало је 59 бирача. У Торонту је своје бирачко право остварило 111 грађана Србије.

Гласање је било организовано у дипломатско-конзуларним представништвима, а највише гласова као председнички кандидат је освојио Борис Тадић. Двери су однеле победу међу 111 гласова у Торонту. Странке националних опција, посебно ДСС и Војислав Коштуница имају бољи пласман него у Србији.

У Сједињеним државама се гласало на три бирачка места у Вашингтону, Њујорку и Чикагу. У престоници САД-а гласало 106 бирача, у Њујорку мање од сто, у Чикагу чак 59. Најбоље пласирани председнички кандидат у САД је Борис Тадић, а прве три парламентарне странке су ДС, СНС и ДСС.

Иначе, у Генералном конзулату у Чикагу било је уписано 149 бирача, од чега је 59 остварило своје право гласа.

"Нажалост, имали смо преко двадесет пријављених који из неког, нама непознатог, разлога нису били уписани. Такође, требало би истаћи да око трећина уписаних бирача није била из Илиноиса, Индијане или Висконсина (неколико сати вожње колима до гласачког места), те да је њима из физичких разлога било немогуће да дођу да гласају (на пример из Калифорније која је 4 сата авионом од Чикага)", рекао је за Програм за дијаспору конзул Небојша Аћимовић из Генералног конзулата Републике Србије из Чикага. 

У Москви је било уписано 185 бирача, од тога је након избора било 119 важећих листића за председника Србије и 118 за сазив скупштине. Највише гласова, укупно 40, освојио је Борис Тадић као председнички кандидат, на другом месту је Војислав Коштуница, на трећем Томислав Николић.

У Немачкој је ове године гласао укупно 721 бирач. У Берлину је гласало 183 бирача, у Дизелдорфу 110, у Минхену 140, у Франкфурту 172, у Штутгарту 116.

Пре четири године, само у Берлину право гласа је имало 1556 бирача, ове године само 259.
Борис Тадић је као председнички кандидат у Немачкој освојио највише гласова. Парламентарне изборе у Берлину, Франкфурту и Дизелдорфу добила је коалиција око ДС-а, док је у Минхену и Штутгарту највише гласова освојила коалиција око СНС-а „Покренимо Србију".

У Аустрији је гласало 80% од уписаних 400 бирача на само једном бирачком месту у Бечу. Један број грађана, који се није уписао у бирачки списак за гласање у Аустрији, дошао је на изборно место и морао да се врати необављеног посла, рекли су у Амбасади Србије у Бечу. Према бирачком списку из 2008. године право гласа на парламентарним изборима у Аустрији, на три гласачка места У Бечу, Салцбургу и Грацу, имало је укупно 3.964 грађана Србије.

У Канади је гласало само 111 бирача на једном бирачком месту у Торонту.

У амбасади у Отави и почасном конзулату у Ванкуверу није било довољно пријављених бирача. Највише гласова у Торонту освојио је покрет „Двери" и Борис Тадић, а Демократска странка Србије се и у случају парламентарних и председничких избора налази међу три најбоље пласиране опције.

Иначе, у Канади је до сада издато 1500 нових пасоша Републике Србије, али је у нови бирачки списак било уписано само 176 гласача. Према незваничним проценама у Канади живи око 200 000 грађана српског порекла.

У Аустралији није било отворено ниједно бирачко место.

Организација "Српски светски конгрес" је након избора издала саопштење у којем се каже да "неће признати резултате парламентарних избора у Србији јер је три милиона људи у расејању било онемогућено да гласа, што је противно европским вредностима и демократским принципима у свету. Поред тога, у пребројавању гласова драстично су оштећене странке Српске Двери и Ниједан од понуђених одговора, само зато што су једине подржавале право дијаспоре да гласа". 

недеља, 21. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару