Читај ми!

Резултати избора у Војводини

У шест војвођанских општина највише гласова освојила листа "Избор за бољу Војводину - Бојан Пајтић" - 21,32 одсто гласова, а следе је листа "Покренимо Војводину" са освојених 18,35 одсто и СПС-ПУПС-ЈС и СДПС са 11,31 одсто, Савез војвођанских Мађара са 10,29 одсто, саопштио је ПИК.

Према подацима Покрајинске изборне комисије (ПИК), за избор посланика по пропорционалном изборном систему за Скупштину Војводине у шест војвођанских општина највише гласова освојила је Коалиција "Избор за бољу Војводину - Бојан Пајтић" - 21,32 одсто гласова.

ПИК је саопштио да је на другом месту, на основу података који се односе на општине Жабаљ, Ковин, Мали Иђош, Оџаци, Сента и Сремски Карловци, а у којима је укупно гласало 65.834 бирача, Коалиција "Покренимо Војводину" са освојених 18,35 одсто.

Следе СПС-ПУПС-ЈС и СДПС са 11,31 одсто, Савез војвођанских Мађара са 10,29 одсто, Лига социјалдемократа Војводине - Ненад Чанак са 7,7 одсто, Српска радикална странка са 6,17, Уједињени региони Србије са 5,14 одсто, Демократска странка Србије са 4,56 одсто, Покрет "Двери" са 4,16 одсто.

Војвођански "Преокрет" освојио је 3,5 одсто гласова, коалиција "Све заједно" 1,15 одсто, Покрет мађарске наде 0,82, Црногорска партија 0,52 одсто и СДС 0,47 одсто гласова.

Чланица ПИК-а Јелена Злојутро објаснила је да је тако мали број обрађених података последица правила које је прописала Републичка изборна комисија.

Према речима Јелене Злојутро, прво се на основу упутства РИК-а обрађују подаци за председничке изборе, па за парламентарне, локалне и тек на крају се обрађују подаци о избору посланика за покрајинску скупштину по пропорционалном и већинском изборном систему.

Злојутро је истакла да ће избори бити поновљени у изборној јединици број 13 у Српском Крстуру у општини Нови Кнежевац, а разлог за то је крвно сродство међу члановима бирачког одбора.

Члан ПИК-а Марјан Петровић саопштио је резултате избора по већинском изборном систему, и то из пет општина у којима су обрађени подаци.

У Сремским Карловцима, у други круг су се пласирали кандидат коалиције "Покренимо Војводину" и кандидат коалиције "Избор за бољу Војводину - Бојан Пајтић, а у Оџацима у други круг иду кандидати из коалиције око СПС-а и коалиције коју предводи Демократска странка.

У Сенти ће се у другом кругу бирати између кандидата коалиције "Избор за бољу Војводину - Бојан Пајтић" и представника Савеза војвођанских Мађара, док се кандидат коалиције коју предводи Демократска странка пласирао у други круг избора у Ковину, а ривал ће му бити кандидат коалиције око СНС-а.

И у Малом Иђошу гласачи ће у другом кругу бирати између кандидата коалиције "Избор за бољу Војводину" и кандидата СВМ-а.

У ПИК-у истичу да им није стигла ниједна пријава о кршењу правила у изборном процесу.

Портпаролка Лиге социјалдемократа Војводине Александра Јерков рекла је да је та странка једина из владајуће коалиције у Покрајини побољшала изборни резултат у односу на пре четири године.

Према њеним речима, на основу 77,74 одсто обрађеног материјала са избора за Скупштину Војводине Демократска странка има 23,4 одсто освојених гласова, СНС 19,74 одсто, док је ЛСВ на трећем месту са 12,93 одсто гласова.

Према подацима ЛСВ-а, ценсус за сада прелазе и коалиција око СПС-а са 12,37 одсто гласова, СВМ са 6,83 одсто, СРС са 6,68 одсто, ДСС са 6,44 одсто, коалиција "Преокрет" са 5,4 одсто и Покрет "Двери" са 5,06 одсто гласова.

недеља, 21. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару