Страни посматрачи задовољни

Страни посматрачи оценили да су избори протекли у мирној атмосфери, честитали на напретку у изградњи пуноправене демократије, али и додали да изборни процес није довољно транспарентан.

Посматрачи избора у Србији из ОЕБС-а и Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) оценили су данас да су грађани и политичке елите показали напредак ка изградњи пуноправне демократије, али да изборни процес и функционисање медија још није довољно транспарентно.

На заједничкој конференцији за новинаре, специјални координатор краткорочне посматрачке парламентарне мисије ОЕБС-а Матео Мекачи оценио је да су јучерашњи избори изведини у мирној атмосфери и да су сви учесници изборног процеса изразли увереност у регуланост изборног процеса и прихватили резултате.

"Честитам српском напроду на том успеху", рекао је Мекачи који је истакао да су грађани и политичке елит показали да одлучно напредују ка изградњи пуноправне демократије.

Према Мекачијевим речима кампања је била отворена и компететивна. "Велики број конкурента на изборима омогућио је широку понуду бирачима, а медији су извештавали о разичитим кандидатима и дозволили бирачима да се определе", казао је Мекачи. Он је, међутим, скренуо пажњу да и даље остаје проблем транспарентности медијског власништва.

Шеф делегације ПС СЕ Жан Шарл Гардето поручио је да су јучерашњи избори показали велики напредак у квалитету, посебно захваљући обједињеном бирачком списку, укључвању трећине жена у парламент, укидању бланко оставки посланика, као и свеукупном унапређењ правног оквира.

"Можемо са задовољством да кажемо да су парламентарни и председнички избори достигли већину стадарда Савета Европе", казао је Гардето, истичући да су грађани Србије слободно изразили своју вољи бирајући између великог броја кандидата који представљају политички спектар Србије.

Он је истакао да су избори протекли у мирној атмосфери и да се радило професионално, али да је медијско покривање могло да буде избалансираније.

"То је посебно важно у погледу власништва медија и присратсности владајућим елитама", рекао је Гардето и додао да ПС СЕ са пажњом очекује извештај Агенције за борбу против корупције о мониторнигу кампање.

"Србија је под мониторинг процедуром СЕ и наставићемо да пратимо изборни систем и рад на унаређену пракси, у складу са стандардима и препорукама Венецијанске комисије", поручио је Гардето, који је поздравио напоре Београда, Приштине и међунардне заједнице који су омогућили одржавање избора на Косову.

Шеф ограничене мисије ОЕБС за посматрање избора Корин Јонкер је, такође, истакла мирну атмосферу током изборног дана, али је оценила да и даље постоји проблем са транспарентношћу, како у раду медија тако и институција које су бикле укључене у изборни процес.

Јонкер је навела да су Управни суд и Републичка радиодифузна агенција жалбе и приговоре разматерали на седницама затвореним за јавност и да тиме и даље не обезбеђују траспарентност.

Према њеним речима, медији нису у довољној мери пружили грађанима анаилитички и критички осврт на понуду странака у кампањи, а осим тога, нетранспарентност медијског власништва остаје велики проблем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару