Читај ми!

Светске агенције о изборима

О будућој српској влади одлучиваће социјалисти који су добили више гласова него на претходним изборима, преносе светске агенције. У први план истичу да ће у другом кругу председничких избора снаге одмерити Борис Тадић и Томислав Николић.

Светске новинске агенције пренеле су вест о прелиминарним резултатима председничких, парламентарних и локалних избора у Србији, оцењујући да ће о будућој влади одлучивати социјалисти који су трећа странка по броју освојених гласова.

Агенције у први план истичу и то да ће у другом кругу председничких избора снаге одмерити Борис Тадић и Томислав Николић.

Агенција Ројтерс истиче да је Демократска странка изгубила подршку великог дела бирача у односу на 2008. годину и да је освојила мало мањи број гласова од Српске напредне странке коју воде бивши ултранационалисти, али да ће о будућој влади одлучивати социјалисти који су добили двоструко више гласова него на прошлим изборима.

Британска агенција наводи да социјалисти због тога имају велики "уцењивачки" потенцијал и да је њихов лидер Ивица Дачић већ тражио премијерско место.

АФП преноси да су напредњаци остварили добар изборни резултат због незадовољства бирача малим платама и рекордном незапосленошћу у земљи.

Наводећи да ни демократе ни напредњаци нису освојили апсолутну већину, француска агенција, такође, оцењује да ће одлуку о будућој коалиционој влади донети социјалисти који су трећа странка по броју освојених гласова.

Недељник Шпигл пише да изборна борба у Србији, први пут после много година, није била одређена балканским конфликтом већ привредним темама.

"Земљом влада висока незапосленост, а привреда је у кризи. Ипак, европски курс земље игра једну улогу'', наводи Шпигл

Коалиција Бориса Тадића ће, вероватно, остати на власти, али нема много разлога да слави после избора, јавља ДПА.

АП у први план истиче чињеницу да ће снаге у другом кругу председничких избора одмерити проевропски кандидат и његов националистички противник, предвиђајући да ће нову коалициону владу вероватно формирати прозападна владајућа странка.

Та агенција оцењује да ће демократе вероватно формирати владу са социјалистима као и пре четири године.

АП, такође, наводи да су ови општи избори представљали избор између демократа и националиста који су покушали да дођу на власт први пут после пада Милошевићевог режима.

Америчка агенција оцењује да ће ови избори утицати на економске и социјалне реформе које ЕУ тражи од Србије, али и на процес помирења са суседима и некадашњим ратним непријатељима, укључујући Косово које је 2008. године једнострано прогласило независност.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару