Читај ми!

Реаговања на резултате избора

Други круг председничкких избора дефинисаће како ће изгледати Србија у наредних пет година, рекао Борис Тадић. Поштујем гласове Тадића, али сам убеђен у победу у другом кругу, поручио Томислав Николић. Не зна се ко ће бити председник, али се врло добро зна ко ће бити премијер, рекао Ивица Дачић.

Кандидат за председника листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић рекао је да верује да ће други круг председничкких избора дефинисати како ће изгледати Србија у наредних пет година и да ће Влада Србије бити формирана након другог круга избора.

Тадић је уверен да ће победити у другом кругу, додавши да су његова и политика Томислава Николића "вредносно и карактерно различите".

"Уверен сам да ћемо победити у другом кругу, ово је први пут да имамо вођство после првог круга. Верујем да ћемо имати прилику поново да славимо, као и 2004. и 2008. године. Сутра крећем у кампању, моја намера је да победим и победићемо", поручио је Тадић.

Тадић је на конференцији за новинаре у седишту ДС поручио да при формирању нове владе неће пристати ни на какве уцене.

Лидер демократа је додао да би Србија са њим као председником брже ишла ка европским интеграцијама, успешније решавала економске проблеме, привлачила инвестиције и успешније сарађивала са суседима у региону.

Лидер напредњака Томислав Николић рекао је вечерас да поштује гласове Бориса Тадића, али и да је убеђен да ће га у другом кругу победити.

"Поштујем гласове које је освојио Борис Тадић, али и он зна да тај резултат значи велику предност за мене у другом кругу", рекао је Николић у првом обраћању после објављивања прелиминарних процена резултата општих избора у Србији.

Николић је рекао да СНС мора да се похвали изборним резултатима, јер је странка, која постоји три и по године, освојила највећи број гласова на парламентарним изборима.

"Мислим да то може да се преслика и на председничким изборима, иако се сви утркују да кажу да ће бити другачије", рекао је Николић, додавши да поштује и све оне који су гласали за председничког кандиадата листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић.

Николић је честитао грађанима Србије што су допринели да избори прођу демократски, истакавши да је то за сваку похвалу.

"Морам и себи да честитам на томе што сам све издржао у овој кампањи и да вама новинарима обећам да никада, када победимо Србија неће бити поприште овакве кампање и тираније владајуће странке и председника републике над другим грађанима", рекао је Николић.

Николић је замолио новинаре "за фер и објективну кампању у другом кругу" и да га опомену када говори као да није председник свих грађана, али и да његовог противкандидата, када то ради, питају - "а шта вам то треба". Он је изразио наду да ће листа "Покренимо Србију" коју предводи СНС, већ у понедељак почети преговоре о формирању нове владе.

Зна се ко ће бити премијер!

Трећепласирани на изборима за председника Србије Ивица Дачић рекао је да је листа СПС-ПУПС-ЈС највећи победник ових избора.

"Ако бисте политички анализирали ове изборе, без обзира што су неке странке освојиле већи број гласова, сигурно је да смо ми највећи победници ових избора", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Лидер СПС-а је рекао да је ово најбољи резултат те странке после 5. октобра 2000. године. "Мислим да се не зна ко ће бити председник, али се врло добро зна ко ће бити премијер", поручио је Дачић.

"Ко жели са нама да разговара, мора да зна да више не преговара са странком која једва прелази цензус, мора да схвати да смо се ми подигли из пепела и да ћемо на наредним изборима освојити и више од 20 одсто", рекао је Дачић.

Председнички кандидат ДСС-а Војислав Коштуница рекао је да је та странка на председничким и парламентарним изборима освојила око осам процената и да тај резултат може минимално да се мења.

Коштуница је рекао да је ДСС изашла на ове изборе сама, да је изашла са ограниченим средствима и са јасном и препознатиљивом идејом неутралности.

Анализирајући резултате избора лидер ЛДП-а и носилац листе "Преокрета" Чедомир Јовановић рекао је да је задовољан чињеницом да је његова странка једна од ретких која може да каже да је напредовала у свом политичком развоју.

Међутим, како је истакао Јовановић, жао му је што су у том послу потрошили много енергије уклањајући препреке које су друге странке поставиле. "Свима који су унапред рачунали на нашу подршку, поручујем да смо дужни само онима који су за нас гласали и себи самима", рекао је лидер ЛДП-а.

Чедомир Јовановић је поручио да Преокрет неће статирати по питању другог круга председничких избора, као што никада није статирала у политици, али је истакао да не види ту коалицију на "бувљој пијаци" која би била дужна да помаже формирање било какве владе.

За УРС боље да буде опозиција!

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић оценио је да та странка остварила солидан резултат, узимајући у обзир то да су их уочи избора "сви отписали". "Доказали смо да идеја децентрализације има будућност. Ово је почетак наше борбе за јаке регионе и ми од те борбе нећемо одустати", поручио је Динкић.

Млађан Динкић је рекао је да ће формирање владе препустити другима, а да би за ту странку било боље да буде у опозицији и да се у парламенту бори за свој програм.

"Мислим да је после 12 година боравка на разним и министарским функцијама боље да будемо у опозицији, да видимо како ће и друге странке које су добиле подршку грађана да се снађу у вођењу тих, пре свега економских ресора", рекао је лидер УРС-а на конференцији за новинаре.

"Ми смо рекли да сигурно у владу нећемо улазити са напредњацима", рекао је Динкић и додао да ће његова подршка председничком кандидату ДС-а Борису Тадићу зависити од тога да ли ће Тадић подржати суштинску децентрализацију, за коју се залаже УРС.

Портпаролка Лиге социјадемократа Војводине Александра Јерков изјавила је да је ЛСВ на покрајинским и локалним изборима остварила најбоље резултате у својој историји.

Јерков је рекла да ЛСВ држи "чврсто треће место" на покрајинским изборима по пропорционалном систему са 12,94 одсто гласова и да ће најмање девет кандидата ЛСВ ићи у други круг избора по већинском систему.

Муамер Зукорлић је изјавио да је остварио циљ своје председничке кандидатуре. Зукорлић је окупљеним грађанима на Градском тргу у Новом Пазару рекао да, према прелиминарним резултатима, он на подручју Санџака убедљиво води испред лидера ДС Бориса Тадића и осталих кандидата.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару