Читај ми!

ОЕБС блокирао ЦеСИД на Космету

Мисија ОЕБС-а на Косову није омогућила неометан приступ посматрачима ЦеСИД-а да надгледају изборе у тој Покрајини. Одлука противна стандардима организације ОЕБС, рекао програмски директор ЦеСИД-а Марко Благојевић. Због кратког временског периода није било могућности да се обезбеди присуство посматрача, кажу у ОЕБС-у.

Мисија ОЕБС-а на Косову посматрачима Центра за слободне изборе и демократију није омогућила неометан приступ за надгледање сутрашњих избора у тој Покрајини. То је иначе обавеза коју сам ОЕБС прописује за све државе чланице.

Програмски директор ЦеСИД-а Марко Благојевић је објаснио да је одлука мисије ОЕБС-а на Косову противна стандардима организације ОЕБС, а који свим државама чланицама налажу да акредитованим посматрачима омогуће неометан приступ бирачким местима и праћење избора, као и свих других фаза у организовању и спровођењу избора.

"То заправо значи да мисија ОЕБС-а на Косову поступа потпуно супротно сопственим стандардима, односно стандардима организације којој та мисија припада", рекао је Благојевић.

У образложењу мисије ОЕБС на Косову истиче се да "правилима није предвиђена процедура акредитовања независних посматрача", што је, према Благојевићевим речима, само по себи неправилност.

ЦеСИД ће, међутим, како је додао Благојевић, упркос томе послати своје посматраче сутра на Косово.

"У питању су посматрачи које је Републичка изборна комисија акредитовала за посматрање избора. Ми ћемо их сутра послати на Косово и они ће пробати да приступе тим бирачким местима, што би ОЕБС на основу својих стандарда имао обавезу да омогући, али видећемо како ће то на крају да се заврши", рекао је Благојевић.

Портпарол мисије ОЕБС-а на Косову Никола Гоан потврдио је за РТС да на предстојећим председничким и парламентарним изборима Србије, који ће се одржати на Косову у организацији ОЕБС неће бити посматрача који немају уговор са ОЕБС-ом.

Гоан је рекао да због кратког временског периода за организовање избора није било могућности да се обезбеди присуство посматрача на гласању.

Он је подсетио да је ОЕБС у понедељак добио зелено светло за организовање гласања, и да је мисија имала пет дана да организује изборе. На гласачки местима, према његовим речима, биће присутно особље ОЕБС-а.

Гоан је објаснио да ће око 500 људи бити укључено у изборни процес и да ће на сваком од 90 гласачких места бити по пет представника ОЕБС-а, а како би сва места била покривена, службеници су доведени и из других мисија ОЕБС-а у региону. Иначе на гласачким местима ће, у исто време, моћи да гласа до осам људи.

Како би се осигурао интегритет гласачког процеса уведено је и ограничење за медије, односно у истом тренутку ће се на изборном месту моћи наћи само две камере.

Иста ситуација догодила се на изборима 2001. године, када је ОЕБС акредитовао посматраче ЦеСИД-а, али им такође није омогућио неометан приступ.

Иначе, ОЕБС је преузео гаранције за сигурност изборног материјала, као и сам чин гласања на Космету, али је и задржао право да се повуче из изборног процеса уколико све стране не поштују договор.

Службеници ОЕБС-а преузели су у четвртак од Републичке комисије око 109.000 гласачких листића за парламентарне и председничке изборе у Србији 6. маја и транспортовали их на Косово.

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару