Читај ми!

Борба за већи утицај националних савета

Приклонићемо се онима који буду спремни да решавају права националних мањина, сагласни су представници мањинских партија.

Представници мањинских партија - Никола Толимировић испред мањинске партије Влаха НОПО, Ђорђе Човић из коалиције Све заједно и Риза Халими представник листе Албанаца из Прешевске долине, Бујановца и Медвеђе у емисији "Око" говорили су о томе за шта се залажу и кога ће подржати након избора.

Представник листе Албанаца из Прешевске долине, Бујановца и Медвеђе Риза Халими подсетио је да је био посланик у последња два скупштинска сазива и да је имао четири мандата у локалној скупштини.

Према његовим речима, циљ коалиције су веће слободе кретања свих грађана Србије, економски опоравак, јача колективна права Албанаца и већа овлашћења националних савета.

"Дали смо велики допринос Координативном телу за Прешево, Бујановац и Медвеђу, али нисмо успели у овом економском делу, да опоравимо тај део региона. Нисам задовољан са овим што смо до сада успели да урадимо у скупштини", рекао је Халими.

Осврћући се на позиве на бојкот парламентарних и председничких избора у том делу Србије, Халими је рекао да незадовољство постоји.

"Има и опасности да будемо само демократски декор, али апстиненцијом ћемо бити још слабији, наш глас се неће чути ни на централном, ни на међународном нивоу", рекао је Халими.

Ђорђе Човић из коалиције Све заједно рекао је да су представници хрватске заједнице направили широку коалицију мањина, јер су националне мањине, како тврди, последњих 20 година на маргинама.

"Ово је добра шанса да се направи искорак и да уђемо у парламент, да се чује глас мањина".

Према његовим речима, мањине које су у коалицији залажу се за веће ингеренције националних већа. Он тврди да никада нико из власти није одговорио на силне примедбе и захтеве које су постављали пред њих.

Представник мањинске партије Влаха Ниједан од понуђених одговора Никола Толимировић рекао је да у Србији немогуће направити партију ако нисте део постојећег политичког естаблишмента, што је био и један од разлога због којег су се регистровали као влашка мањинска странка.

"Одлучили смо да будемо мањинска странка и борићемо се за права мањина. Не само Влаха, него свих мањина. Борићемо се да сви могу да се изјасне као припадници народа којем припадају и да нико не може да их уцењује како да се изјашњавају", рекао је Толимировић. 

Толимировић је подсетио да се њихова изборна платформа залаже за промену изборног и политичког система.

Халими је рекао да ће на председничким изборима његова листа подржати Муамера Зукорлића, јер се он како каже, залаже за права свих мањина и за решавање специфичних проблема које мањине имају.

Говорећи о томе кога ће подржати, Халими је рекао да је Тадић посетио копнену зону безбедности, али да никада није обишао Медвеђу, Бујановац и Прешево.

Човић тврди да још не знају кога ће од председничких кандидата подржати, иако је носилац њихове листе Зукорлићев рођак, а Толимировић децидно тврди да НОПО неће подржати никога.

"Немамо свог кандидата и нећемо подржати ниједног, а одговор лежи у самом имену наше листе. Немамо природне савезнике, након избора можемо прихватити сваког ко буде спреман да спроводи циљеве наше партије", рекао је Толимировић.

Човић и Риза су се сложили да ће њихове листе након избора подржати ону опцију која буде способна да решава проблеме мањина.

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару