Читај ми!

Ивановић: ОЕБС умањује излазност

Правила ОЕБС-а о гласању на Косову могла би да узрокују малу излазност бирача, каже државни секретар Оливер Ивановић. Најспорнија је одлука о промени распореда бирачких места, истиче Ивановић.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да би правила ОЕБС-а о гласању на Косову и Метохији 6. маја могла да утичу на малу излазност гласача.

"Најспорнија је одлука о промени распореда бирачких места. Бојим се да грађани неће бити у прилици да се упознају са новим распоредом и то је озбиљан проблем", казао је Ивановић за  Бету.

Ивановић је као други озбиљан проблем навео пребројавање бирачког материјала ван места гласања.

"То по правилу може да дестимулише бираче, оба ова разлога вероватно ће утицати на излазност бирача на Косову и Метохији", оценио је Ивановић.

Ивановић је рекао да се нада да косовске власти неће покушавати да заплене бирачки материјал са избора 6. маја.

"Мислим да се заплена изборног материјала неће догодити, јер ОЕБС је због тога укључен у игру како би елиминисао те опасности од једностраних потеза Приштине", оценио је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију.

Како је навео, ОЕБС је у комуникацији и са Приштином. "Они све своје потезе усаглашавају са Републичком изборном комисијом, али и са приштинским органима власти", додао је Ивановић.

РИК је најавио да ће до поноћи одредити локацију бирачких места на Косову.

Према упутству РИК-а за спровођење парламентарних и председничких избора 6. маја на Косову и Метохији, гласови неће бити бројани на територији те покрајине, већ у Рашкој.

Чланови бирачког одбора ће, након што затворе бирачко место, без одлагања у седиште општине Рашка однети запечаћене гласачке кутије са листићима, заједно са изводима из бирачког списка и запечаћеним ковертама у којима су неупотребљени листићи за парламентарне и председничке изборе.

О безбедном транспорту изборног материјала бринуће се ОЕБС.

Чланови бирачког одбора ће у седишту општине Рашка отворити гласачке кутије, утврдити резултате изборе, попунити записнике, након чега ће изборни материјал са записницима о раду бирачких одбора однети у седиште РИК-а.

Према упутству, изборни материјал за гласање на Косову координатори РИК-а предаће, као и до сада, непосредно бирачким одборима у седишту општине Рашка 1. маја, а само три члана бирачког одбора имају право и дужност да буду присутни приликом пријема изборног материјала.

Представници опозиционих странака у РИК-у били су против предложених решења, сматрајући да она угрожавају регуларност избора.

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару