Читај ми!

РРА: Предизборни програм углавном уравнотежен

Републичка радиодифузна агенција је саопштила да је предизборни програм на електронским медијима, од 14. марта до 14. априла, био углавном уравнотежен. Изборна тишина и за Ђурђевдан.

РРА наводи и да је "заступљеност изборних листа у свим дневно информативним емисијама код свих емитера приближно једнака", али и да, "ипак, поједини подаци у извештају указују на већу заступљеност листа и кандидата".

У саопштењу се истиче и да је "то резултат што су неке листе и поједини кандидати касније започели изборну кампању", као и да ће целовити подаци и њихова анализа биће могући тек по завршетку кампање.

Радио-телевизија Србије 1 (27,55 одсто) и ТВ Б92 (26,60 одсто) посветили су највише пажње изборима у редовним информативним, изборним и специјализованим изборним емисијама, а најмање Радио-телевизија Србије 2 (1,74 одсто ) и ТВ Авала (6,08 одсто), наводи РРА.

Плаћени изборни програм

Када се ради о плаћеном изборном програму, предњачи ТВ Прва са 32,55 одсто, а за више од 10 одсто иза ње су РТВ Пинк и ТВ Б92, док је најмање плаћених изборних порука и термина објављено на РТС-у 2 (0,05) и ТВ Авала (3,77 одсто).

У овом периоду највише огласних порука и плаћених термина имале су изборне листе: Избор за бољи живот - Борис Тадић (22,91 ), Уједињени региони Србије - Млађан Динкић (22,55 ), Покренимо Србију - Томислав Николић (21,39 ), Чедомир Јовановић - Преокрет (11,10 ), а ниједан плаћени термин нису имале Грађанска иницијатива Горанаца и Реформисти Војводине.

Најзаступљенији председнички кандидат у дневно-информативним емисијама Јавног сервиса био је Борис Тадић (17,22 одсто), за њим следе кандидати Томислав Николић, Ивица Дачић и Зоран Станковић, наводи РРА.

У програмима Радио Београда 1 и Радија Б92 најзаступљенији председнички кандидат је Томислав Николић, а потом Борис Тадић, наводи се у саопштењу.

Од укупног времена плаћених огласних порука намењених изборним листама у радио програму Радио Београда 1, највише је платила листа Покренимо Србију - Томислав Николић (90,23 одсто ), додаје РРА.

Савет РРА је навео и да је у последња 24 сата добио више представки грађана, који се помињу у плаћеним предизборним терминима у негативном контексту и уз озбиљне оптужбе.

"Појединци који су ради заштите свог интегритета упутили представке Савету тврде да су правоснажним пресудама ослобођени одговорности и да помињање оптужница по којима су били процесуирани након ослобађајуће пресуде штети њиховом угледу", наводи се у саопштењу.

Савет РРА је констатовао и да се поред тога у плаћеним предизборним терминима помињу и особе за које у јавности није познато да је против њих вођен било који поступак.

Подсећа се да закон јасно каже да се у јавним гласилима нико не сме огласити кривим или одговорним пре правоснажне одлуке суда или другог надлежног органа.

Савет РРА захтева од емитера да хитно обуставе емитовање свих предизборних садржаја у којима се неко оптужује уколико претходно нису проверили тачност навода у којима се оптужује било која личност. У саопштењу се наводи и да је против емитера ТВ Б 92, ТВ Пинк и ТВ Прва започео поступак за изрицање мера због емитовања једног оваквог садржаја.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару