Читај ми!

Јовановић: Нема бежања од тешких питања

Саме по себи промене нису довољне, потребан је преокрет, поручује кандидат за председника Србије и носилац листе "Преокрет" Чедомир Јовановић. Народ жели надокнаду за изгубљених 20 година, али и европски пут, не бежање од тешких питања, рекао Јовановић.

Како изгледа другачија политика која је потребна Србији, шта очекује од избора и како види постизборне коалиције, у емисији Око говорио је кандидат за председника Србије и носилац листе "Преокрет" Чедомир Јовановић.

Овде можете погледати емисију Око.

"Ми не разумемо време у којем живимо, као што нисмо ни пре двадесет година, па је најважније имати смисла за проблеме који су у великој мери наслеђени, јер нисмо схватили како да их решавамо, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да "Преокрет" нуди нову политику, истину о послу који Србију чека, економске принципе који ће претходно бити спроведени у политици, трансформацију јавних предузећа, повлачење политике у политичке институције.

Одговора нема у повратку на старо, истакао је Јовановић, говорећи о стању у пољопривреди, заштити на селу, ситуацији са трудницама на селу.

"Ја бих им поручио да издрже, јер постоји велика веза њихових живота са политиком. Обавеза моје коалиције је решавање њихових проблема, сви ми желимо добро овој земљи, то су општа места сваке политике, али ако говоримо о паорима, и ту има политике и државе, а проблем је у унутрашњој организацији", рекао је Јовановић.

Промене саме по себи нису довољне, потребан је преокрет, истакао је Јовановић и на питање шта српски народ жели одговарио да је то надокнада изгубљених 20 година, али и европски пут, не бежање од тешких питања, јер циљ је да "наша деца буду прва генерација која живи у миру".

"Ми пре подне варамо Москву, а после подне Брисел и Вашингтон", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, Србија је потребна региону са једном новом визијом и кроз подизање конкурентности.

Питање евроатлантских интеграција је, како каже, веома важно, "наша земља је препуна отрова и предрасуда, али мислим да више нема оноликог револта кад су такве идеје у питању".

"Србија би уласком у НАТО добила једну врсту сигурности, ми смо били немоћни да идемо у корак са временом, и ја желим модел који ће нам омогућити сигурну државу. Замислите на шта би личио однос Грчке и Турске данас, да нису у НАТО-у, чак и Русија има посебне односе са тим савезом, она разуме његов значај. Не могу ја да уведем Србију у НАТО, али бих да се о томе разговара", рекао је Јовановић.

Регион је наша Европа

О обиласку региона у кампањи, Јовановић је рекао да "ако сва памет буде долазила из једне главе нећемо далеко стићи, регион је наша Европа, а не блискост са бриселским комесарима".

Јовановић је рекао да је уљудан однос Бориса Тадића и Ива Јосиповића нешто што је корисно, али да је свакако потребна и сарадња у разним областима са земљама региона.

"Потребне су нове идеје да се Босна стабилизује као држава, да се реше неспоразуми али и понуде неке визије које би имале више заједништва у босанском животу. Политика према Босни и Косову велика је обавеза Србије, а не ствар нужде", рекао је лидер коалиције "Преокрет".

Одговарајући на питање о убрзању на путу ка ЕУ, Јовановић је рекао да је унутрашња потреба Србије свакако проблем Косова, као и да је било потребно много више лидерства и храбрости у политици према Косову.

"Ја ћу подржати дијалог са косовским албанцима, решење акутних животних питања, а ова влада је манипулисала тим питањима", истакао је Јовановић.

Спокојан живот циљ политике

"Ниједно друштво као наше није било затворено за расправе, сматрали смо трагајући за решењем косовског проблема да треба другим путем да се иде. Ја волим ову земљу, живим у њој и све што сам радио и радим јесте због спокојног живота у овој земљи", рекао је Јовановић.

Говорећи о томе колико се променио, Јовановић је рекао да не може да се идентификује са сликом Србије деведесетих, каже и да Томислава Николића види као могућег партнера, а сарадњу са његовом странком као реалну.

О томе која је његова циљна група с обзиром на страначку различитост у "Преокрету", рекао је да постоји заједничка спремност да се буде у истом послу, као и да не треба одузимати људима право да се сагласе око важних питања.

Јовановић је рекао да му је на председничким изборима главни конкурент Борис Тадић, да га је пре четири године критиковао због кохабитације са Коштуницом, али да се помирења праве у овом тренутку.

Јовановић је истакао и да му смета певање у политици и странчарење у кафани, као и да са СПС-ом такође може доћи до сарадње, јер на однос његове странке превасходно утичу договори око посла.

"Не бих се кандидовао на изборима да не мислим да нисам способан да крчим пут овој земљи, ја сам могао сам да одем код Милошевића кући, и код беретки у Кулу, али не могу сам да реформишем здравство, пензионе фондове и да обавим аграрну реформу, па ће моја позиција после 6. маја зависити од подршке, јер никога не желим да уцењујем", рекао је Јовановић.

Лидер коалиције Преокрет закључио је да ће о његовом месту у политици одлучити грађани Србије, али жели да победи, јер, како је рекао, мисли да су његове идеје потребне Србији.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару