Читај ми!

Пастор: Војводина услов за подршку

Уколико се направи договор о специфичним питањима везаним за аутономију Војводине, подржаћу Бориса Тадића у другом кругу председничких избора, изјавио Иштван Пастор.

Председнички кандидат Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор изјавио је да ће у другом кругу председничких избора подржати кандидата Демократске странке (ДС) Бориса Тадића, уколико се договоре о специфичним питањима везаним за аутономију Војводине.

Пастор је на представљању своје кандидатуре у Новом Саду прецизирао да са Тадићем жели да постигне договор око трајног финансирања Аутономне покрајине Војводине, као и да жели гаранције да Војводина убудуће неће више бити у понижавајућем положају, јер јој је за последње четири године република ускратила 62 милијарде динара.

"Ако не постигнемо договор са Тадићем, онда ћемо моћи сви заједно да плачемо, пошто нам се генерално не пише добро и то би био велики корак уназад", рекао је Пастор.

Пастор је оценио да је добро што су расписани и превремени председнички избори, поред редовних избора на свим осталим нивоима, јер ће то значити гаранцију да ће на свим нивоима у наредне четири године Србија имати легитимне носиоце власти.

Он је рекао да би СВМ волео да на изборима освоји више од 100.000 гласова, што би био значајан скок у односу на прошлогодишње изборе и освојених 75.000, што би његовој странци гарантовало шест посланичких места у Скупштини Србије, 13 до 14 у Скупштини Војводине и јачање партије у седам до осам локалних самоуправа у Војводини.

Пастор је нагласио да би СВМ волео да настави сарадњу са ДС-ом и блоком око те странке и да се у оквиру те сарадње постигне "нови квалитет" у односима.

"Ми смо мањинска мађарска странка, која негује грађанске и европске вредности и која је због своје принципијелности у протеклом периоду била и кажњена. Ја сам једини војвођански председнички кандидат и на то сам поносан", истакао је Пастор.

У наредном периоду у Србији мора да се проговори и о табу темама, као што су атлантске интеграције, односно чланство у НАТО-у, подсетио је Пастор.

"Табу теме се морају отворити. Нема земље у средњој и у источној Европи која, сем што је постала чланица ЕУ, није постала и чланица НАТО-а, јер нема регионалне сигурности без чланства у том пакту", рекао је Пастор и оценио да је српска спољна политика веома често противречна у дефинисању својих приоритета.

уторак, 23. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару