Читај ми!

Изборна дебата ДС-а и СНС-а

Функционери ДС-а и СНС-а Божидар Ђелић и Јоргованка Табаковић представили у предизборној дебати економске програме њихових странака. Борба за радна места, подршка малим и средњим предузећима и повећање извоза, кључни за ДС, рекао Ђелић. Циљ СНС-а платежно способан купац, истиче Табаковићева.

Демократска странка и Српска напредна странка обећале су инвеститорима боље услове пословања у Србији и сложиле се да је повећање ПДВ-а крајња мера којој морају да претходе реформа пореског система и боља наплата пореза.

"ПДВ не може да се повећа без растерећења плата", рекао је функционер ДС-а Божидар Ђелић у београдском хотелу "Хајат" на предизборној дебати о економској политици између ДС-а и СНС-а коју је организовала Америчка привредна комора.

Ђелић је рекао да је потребно ревидирати јавне политике како би се видело где може да се уштеди, али и повећати наплату пореза.

Као пример ревизије јавне политике, Ђелић је навео јавне набавке и истакао да је потребна централизација у тој области која ће омогућити уштеде.

Према његовим речима, потребно је јасно раздојити пореске од непореских намета и успоставити систем за смањење пословања у сивој зони.

Ђелић је као три основна правца економске политике навео борбу против незапослености, помоћ малим и средњим предузећима и повећање извоза, пре свега јачањем индустрије и пољопривреде.

Како је рекао, потребно је задржати систем подршке инвеститорима, али и навео да је потребно увести подстицај за запошљавање грађана између 45 и 65 година.

"Добар компромис између одрживости и ефикасности био би да се субвенције за радна места услове запошљавањем одређеног броја људи између 45 и 65 година", рекао је Ђелић.

Као стратешке секторе индустрије које треба развијати Ђелић је навео аутомобилску индустрију, електронику и информациону и телекомуникациону индустрију.

Члан економског тима СНС-а Миленко Џелетовић рекао је да та странка повећање ПДВ сматра крајњом мером и сложио се са Ђелићем да томе треба да претходи реформа пореског система и боља наплата пореза.

Функционерка СНС-а Јоргованка Табаковић оценила је да је потребна промена модела развоја у Србији. Како је навела, потребно је у центар пажње ставити производњу уместо сектор услуга, штедњу и инвестиције уместо потрошње.

"Кредитно задуживање не треба да буде једини начин развоја, већ и јавно приватно партнерство", рекла је Јоргованка Табаковић и додала да се тако могу финансирати изградња школа, али и веома сложени пројекти.

Табаковићева је рекла да држава треба да буде ефикасна и јефтина и да је потребна борба против корупције и заштита конкуренције.

Јоргованка Табаковић навела је да СНС планира да смањи рокове за издавање дозвола потребних за пословање у Србији, али и да преиспита колико је агенција, од постојећих 137, вишак.

"Потребно је озбиљно преиспитивање државних субвенција које се дају уредбама", навела је Јоргованка Табаковић и додала да критеријуми за доделу субвенција нису изграђени.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару