Читај ми!

Закључен бирачки списак

У поноћ закључен бирачки списак и истекао рок подношење изборних листа за парламентарне изборе. Републичка изборна комисија до сада прихватила 14 листа. Три листе добиле рок од 48 сати да исправе недостатке.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу у поноћ је закључило бирачки списак и у року од 24 сата информацију о броју бирача треба да достави Републичкој изборној комисији, речено је у РИК-у.

У року од 24 сата, РИК-у ће бити достављено решење о укупном броју бирача у Србији, броју бирача у свакој јединици локалне самоуправе и на свим бирачким местима.

Након тога, РИК ће утврдити и објавити у "Службеном гласнику Републике Србије" укупан број бирача за изборе 6. маја.

Према роковнику за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике наводи се и да је доношење решења на којима се заснивају промене у бирачком списку, по његовом закључењу, могуће до 2. маја у 24 сата.

Пријем у РИК решења на којима се за заснивају промене у бирачком списку по закључењу бирачког списка могућ је до 3. маја у поноћ.

Одмах по истеку рока за пријем решења на којима се заснивају промене у бирачком списку, по његовом закључењу следи утврђивање и објављивање коначног броја бирача у "Службеном гласнику Републике Србије".

Пунолетни грађани Србије, који желе да учествују на изборима 6. маја, а неће гласати у месту пребивалишта или ће тог дана бити у иностранству, могли су до 14. априла да поднесу захтев да се у бирачки списак упише тај податак, односно да ће гласати према боравишту у земљи, односно иностранству.

Гласачи ће на предстојећим изборима моћи да гласају на укупно 8.585 бирачких места, од којих је 37 у иностранству, а 29 у заводима за извршење заводских санкција.

Грађани путем СМС могу да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, и уколико јесу, на којем бирачком месту могу да гласају.

Поруке су бесплатне, а то исто могу да провере и на порталу Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Информације путем СМС-а могу да се добију слањем поруке на број 2202 са садржајем: избори (размак) па јединствени матични број.

Истекао рок за подношење листа

У поноћ је истекао и рок за подношење листа за учешће на предстојећим парламентарним изборима.

Републичка изборна комисија наложила је вечерас трима листама да у року од 48 сати исправе недостатке како би РИК могао да прогласи те листе и омогући им да учествују на парламентарним изборима.

Непосредно пре истека рока, листу су предали Црногорска партија из Новог Сада, Комунистичка партија и изборна листа под називом Ниједан од понуђених одговора.

Према речима председника Црногорске партије Ненада Стевовића, који је и први на листи, РИК-у је предат списак са 56 имена кандидата за посланике које је потписима подржало око 11.400 бирача.

Представници Комунистичке партије ноћас су РИК-у предали изборну листу Комунистичка партија-Јосип (Јошка) Броз са именима кандидата за праламензтарне изборе.

Представници КП већином обучени у црвене мајице са ликом некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, донели су, како су рекли, више од 10.000 потписа у седиште РИК-а.

Они су у зграду скупштине Србије стигли петнаестак минута пре поноћи, али су се у њој задржали више од сат и по, колико им је требало да прибаве одговарајућу документацију која им је недостајала.

РИК ће валидност потписа за листу комуниста које предводи Јошка Броз, унук некадашњег редседника Савеза комуниста Југославије и СФРЈ, утврдити највероватније у току сутрашњег дана.

У минут пред поноћ Републичкој изборној комисији предата је и изборна листа Ниједан од понуђених одговора (НОПО), саопштила је Информативна служба НОПО. Први на листи НОПО је Никола Тулимировић (30), програмер из Београда.

То је последња листа предата РИК-у и очекује се да до истека рока одређеног за исправке буду отклоњени сви уочени недостаци, као и да НОПО буде последњи избор на гласачком листићу.

Иначе, до сада су проглашене изборне листе "За бољи живот - Борис Тадић", "Српска радикална странка - др Војислав Шешељ", "Уједињени региони - Млађан Динкић", затим "Чедомир Јовановић - Преокрет" и листа "Покренимо Србију - Томислав Николић".

Проглашене су и листе "Демократска странка Србије - Војислав Коштуница", "Ивица Дачић - СПС, ПУПС, ЈС", "Двери за живот Србије", "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор", "Реформистичка странка - проф. др Милан Вишњић".

Међу проглашеним листама су и "Странка демократске акције Санџака - др Сулејман Угљанин", Покрет радника и сељака, "Социјалдемократски савез - Небојша Лековић" и листа коалиције "Све заједно - БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ, Словачка странка - Емир Елфић",

На претходним парламентарним изборима, који су одржани маја 2008. године, учествовале су 22 странке.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару