Читај ми!

Тадићeв план у пет тачака

Очекујем да Србија крајем године почне преговоре о чланству у ЕУ и да их оконча за пет година, рекао кандидат за председника коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић на форуму менаџера. Тадић представио председнички план у пет тачака, чији је основни циљ стварање економски развијене Србије.

Кандидат за председника Србије коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић представио је председнички план у пет тачака, чији је основни циљ стварање економски развијене Србије која ће у року од пет година завршити преговоре о чланству у ЕУ.

Тадић је, говорећи на 13. форуму менаџера у Београду, истакао да ће се Србија у наредних пет година наћи пред великим изазвима и да зато на њеном челу мора да буде особа која има јасну стратегију развоја до 2017. године.

Прва тачка Тадићевог председничког плана односи се на процес евроинтеграција и предвиђа да преговори о чланству почну до краја године и да се заврше за пет година, што је и период у којем треба да буде извршен процес реформи у свим областима друштва.

Србија процесу евроинтеграција, како је објаснио Тадић, приступа рационално, и не руководи се емоцијама већ принципом корисности, јер схвата да је то најлакши и најефикаснији начин да себи осигура жељени развој.

Друга тачка плана је економски развој базиран на пољопривреди, индустријализацији и страним инвестицијама, а пре свега на извозу.

Изражено бројкама, Србија би за пет година требало да дуплира учешће извоза у бруто домаћем производу, а извозни потенцијал биће повећан улагањем у пољопривреду и стандардизацију призводње, као и привлачењем страних инвестиција.

И улагање у образовање је, као трећа тачка Тадићевог плана, један од елемената економског опоравка Србије, а резултат би требало да буде удвостручавање броја високообразованих за пет година.

"Образовање је претпоставка развоја, наш циљ је шест одсто БДП за образовање, и мора се драматично повећати проценат високообразованих и поспешивати млади да уписују факултете који су употребљиви са становишта економског развоја", рекао је Тадић.

Четврта тачка Тадићевог плана подразумева завршетак борбе против организованог криминала и спровођење системских мера за искорењивање корупције, а пета решавање замрзнутог конфликта на Косову и Метохији у сарадњи са међународном заједницом.

"Са овако конципираним односом према Косову не можемо даље и зато сам предложио план у четири тачке, који не подразумева ни поделу ни признање", поручио је Тадић.

Тадић је подсетио да тај план подразумева специјални статус за север Косова, специјални статус за српске цркве и манастире, широку локалну самоуправу и посебне безбедносне гаранције за Србе јужно од Ибра и решавање питања одузете српске приватне и државне имовине.

"Можемо да постигнемо много у времену испред нас, понекад овај план личи на немогућу мисију, али уверен сам да можемо да постигнемо значајне резултате", истакао је Тадић.

Петровић: Очекујем рекордну сетву  

Потпредседник Демократске странке Душан Петровић изјавио је у Ћићевцу да ове године очекује рекордну сетву и повећање сточарске производње, и најавио субвенције онима који своје житарице употребљавају за тов стоке.

"Спремно смо ушли у пролећну сетву и 20 одсто већи буџет омогућиће пољопривредним произвођачима да са што мање новца ураде што више посла", рекао је Петровић у Ћићевцу, где је, у оквиру изборне кампање листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић", на тргу у центру града разговарао с пољопривредницима.

Петровић, који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уверен је да ће се ове године повећати приноси по хектару и да ће тиме доћи и до преокрета у повећању сточарске производње.

Он је указао да ће пољопривредници који употребе своје житарице за исхрану стоке, било да тове свиње, говеда или производе млеко, добити субвенције за сваки килограм, односно тону житарица.

"Врло брзо ћемо завршити правилник о томе, а методологија ће бити таква да ће најпре пољопривредници пријавити колико стоке имају у тову, након чега ће добити субвенције", рекао је Петровић.

Он је подсетио да субвенције по килограму за пшеницу и кукуруз износе један динар, за овас и јечам 60 пара, пола динара за репу, док је за соју и сунцокрет обезбеђено три динара по килограму.

Говорећи о Уредби о регресирању дизел горива, Петровић је казао да се ове године пријавило 250.000 газдинстава која су гориво купила по цени од 65 динара, као и да је у слободној продају то гориво 141 динар.

Петровић је истакао да је почела авансна исплата по количини произведене и предате робе и да ће већ данас око 25.000 газдинстава имати средства на рачуну.

Ђилас: Помоћи старијим од 40 година

Заменик председника Демократске странке Драган Ђилас изјавио је на предизборном скупу у Краљеву да власт мора помоћи људима који имају више од 40 година, а остали су без посла.

"Очекујем да покажемо велико разумевање за генерацију којој и ја припадам, генерацију која има више од 40 година. Многи моји вршњаци и старији од мене су остали без посла у овим годинама", рекао је Ђилас и додао да држава треба да стимулише послодавце да запосле старије од 40 година.

На конвенцији ДС-а у сали Дома друштвених организација у Краљеву, Ђилас је рекао да старији од 40 година имају право на шансу, као и да је власт дужна да им помогне.

"Они на ту шансу имају право и ми смо као власт дужни да им ту шансу омогућимо", рекао је Ђилас.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару