Читај ми!

(Не)одржавање избора на Косову

Политичке странке подељене око питања избора на Космету. Демократе и напредњаци сматрају да не треба одржати локалне изборе. На другој страни су ДСС, радикали и представници Срба са севера, али и из других делова Косова и Метохије.

После одговора УНМИК-а да не може да организује локалне изборе на Косову и Метохији, и после серије инцидената на северу и директних претњи Приштине, не зна се да ли ће у јужној покрајини бити избора.

То питање дели и политичку сцену Србије. Ставом да тамо не треба одржати локалне изборе од јуче су, на истој страни, демократе и напредњаци. На другој су ДСС, радикали и представници Срба са севера, али и из других делова Косова и Метохије.

Дан после изјаве косовског премијера да Србија на Косову неће моћи да организује не само локалне, већ ни председничке ни парламентарне изборе, министар полиције Ивица Дачић одговара да ће Србија организовати изборе широм света, па и на Косову.

"Ми то можемо да урадимо у сарадњи са међународном заједницом, али та теза да неко у наше име треба да организује изборе и да се са тим сагласи Приштина за нас је неприхватрљива", рекао је министар полиције.

Према његовим речима, Тачи је био у Америци, па нек објасни како може да се гласа за парламентарне и председничке изборе у Чикагу, а не може да се гласа у Косовској Митровици.

Чека се и одговор ОЕБС-а на Тачијеву понуду да уместо Србије међународна организација спроведе изборе и гласање по принципу двојног држављанства.

Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић каже да ће парламентарни и председнички избори сигурно бити одржани без обзира на став Приштине и како је рекао, неће бити сметњи, бар онде где се Срби осећају комотно и слободно.

"Нажалост, јужно од Ибра морамо тражити помоћ међународне заједнице. Приштина заоштрава своју реторику управо зато што смо најавама локалних избора изазвали њихову реакциу, а међународна заједница понаша се веома индолентно", навео је Ивановић.

Став напредњака о локалним изборима на северу Космета чуо се јуче у Новом Пазару.

Председник СНС-а Томислав Николић рекао је да је убеђен да те изборе у две општине не треба одржати зато што може да се понуди грађанима на северу Косова да се формирају општинска већа као некада без избора, на основу резултата парламентарних избора.

После Николићеве изјаве видеће се да ли ће мишљење променити први човек напредњака у Косовској Митровици Крстимир Пантић, који се залаже за одржавање локалних избора у општинама Звечан и Зубин Поток и где су, према његовим речима, "изборне радње у току и теку по плану".  

Да ће избора у српским срединама бити и да их нико не може спречити поново се чуло на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

"Сасвим је сигурно да ћемо изборе одржати свугде где смо слободни људи. То нам омогућује чињеница да је председница парламента расписала изборе на целој територији земље, да су они у складу са Уставом и законом Србије", рекао је Владимир Милентијевић из ДСС-а.

Републичка изборна комисија саопштава да се на Косову и Метохији обављају припреме за парламентарне и председничке изборе и да ће бирачка места бити отворена свуда где буде гарантована безбедност бирача, изборног места и изборног материјала.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару