Читај ми!

ДС: Желимо земљу другачију од оне из 90-их

Желимо миротворну, стабилну развојну земљу, сасвим другачију од оне из 90-тих година и без које не може регион, поручио Борис Тадић у Врању. Споразум са компанијом "Данијели" могао би бити склопљен на лето, рекао Тадић у Власотинцу, истакавши да то потпуно мења крвну слику спрске економије и привреде.

Кандидат за председника коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић рекао је на конвенцији у Врању да та коалиција жели миротворну, стабилну развојну земљу, сасвим другачију од оне из 90-тих година и без које не може регион, али ни свака друга нација у овом делу Европе.

"Да бисмо реализовали све наше визије, намере и снове морамо пуно да радимо, више него наши родитељи, толико да наставимо путем сасвим другачијим од прошлости и да укажемо како наша деца треба да чине у будућности", поручио је Тадић и нагласио да је Србија земља великих потенцијала.

Тадић је позвао грађане да буду храбри и одлуче се да оснују сопствена предузећа, указујући на пример Лучијана Бенетона, који је почео као обичан радник у фабрици трикотаже, дошао на идеју да израђује џемпере интересантних боја, а сада је власник великог концерна.

Лидер ДС-а је најавио да ће управо с Лучијаном Бенетоном разговарати наредних дана о новим инвестицијама у Србију, које би, како је навео, могле да буду и у Врању.

"Нема сигурности без економског развоја, нема економског развоја без инвестиција, нема сигурности и економског развоја без ангажовања људи и њихових идеја, и предузетништва у Србији", истакао је Тадић.

Тадић је подсетио да је за довођење инвеститора потребна и добра инфраструктура и додао да у том правцу постоји јасна визија.

"Обезбедили смо најјефтинија средства. До 2007. постојао је опасан план кад је реч о градњи путева, али смо га на време спречили рушећи лоше концесионе уговоре. Ти уговори, које смо наследили од претходне владе, одвукли би земљу у неизвесност, као што се то догодило Португалу, Грчкој, Мађарској и Хрватска", навео је Тадић и додао да ће Србија за само неколико година бити премрежена аутопутевима.

Тадић је указао да је статус кандидата донео повећано интересовање страних инвеститора за Србију, а да је у случају Немачке то чак три пута више.

"Статус није значка на реверу, већ конкретан допринос шансама за отварање радних места и решавање проблема које смо наследили из прошлости", нагласио је Тадић.

Потпредседник ДС-а Душан Петровић рекао је да листа "Избор за бољи живот" има план да направи велики помак, да производимо хране не само колико је довољно за стабилно снабдевање Србије, да цене не буду високе, да хлеб не буде склупљи од 44 динара, колико је већ годину дана, да не поскупљују месо, шећер и уље, већ да хранимо милионе људе и ван Србије.

"Данас је 250.000 породица добило јефтиније гориво да може да посеје на пролеће све што је потребно. То је део нашег великог плана, да искористимо огромне потенцијале које имамо. Пре свега способне људе", поручио је Петровић.

Председник Содијалдемократске партије Србије Расим Љајић нагласио је да листа "Избор за бољи живот" мора да победи на овим изборима и подсетио да она не обећава куле и градове.

"Не вређамо никога, док сви други нуде силне милијарде које ће потећи Србијом када дођу на власт", рекао је Љајић.

Тадић: Мењамо крвну слику привреде

Тадић је раније данас посетио Власотинце, где је рекао да би споразум са компанијом "Данијели" могао бити склопљен на лето. "Данијели" је једна од три највеће светске компаније у индустрији челика, подсетио је Тадић и додао да се приводе крају разговори са овим традиционалним кооперантом "Фијата".

"Ми приводимо крају разговоре са компанијом Данијели и мислим да бисмо у јуну или јулу могли завршити коначни споразум који би подразумевао нових милијарду и 200 милиона евра извоза, после две милијарде о којима је говорио челник Фијата пре неколико дана. То потпуно мења крвну слику спрске економије и привреде. То је процес реиндустријализације српске привреде, поручио је Тадић.

Тадић је подсетио да је отворен тендер за Железару у Смедереву након припремних радњи које је обавила Влада Србије са потенцијалним инвеститорима у ту стратешки изузетно важну област.

"За нас је важно да Железара у будућности, ко год буде оператер, у тој производњи подигне ниво и квалитет производње до галванизације, која у овом тренутку није присутна као форма операције у железари", рекао је Тадић.

Да би се то десило, према речима Тадића, потребно је да инвеститор обезбеди коксару која би смањила трошкове производње које је имао "Ју ЕС Стил" како би нови оператер имао веће изгледе да опстане на врло тешком тржишту индустрије челика.

"Овог тренутка производимо и други модел авиона, унапређујемо производњу у домену градње мотора, постојећег школског и борбеног авиона "ласта". Изузетно је важно да Србија задржи ритам у овим областима у којима је имала традицију. Србија је пре Другог светског рата производила и аутомобииле и авионе", рекао је Тадић.

Довођење великих компанија траје годинама и сада доноси резултате, подвукао је он, указујући да "Бенетон" жели да настави разговоре о новим инвестицијама у Србију, те најавио да ће примити шефа те компаније, иако више није председник, јер је потребан континуитет.

Говорећи од инвестирању великих компанија у Србију, које, како је рекао сада доноси резултате, Тадић је истакао да су велике светске компаније јесу велике, јер поштују принципе и своје раднике.

Поменуо је као пример компанију "Јура", признао да постоје контроверзне информације у вези с поштовањем радних уговора и додао да се нада да ће корејски партнер испоштовати све обавезе.

"Јура" је, према његовим речима, добра компанија, која је битна за остварење стратешког циље да се у Србију доведе један велики произвођач у електроници и телекомуникацијама.

Сусрет са привредницима у Хановеру 

Прликом обиласка производног погона предузећа "Грунер Сербиан" у Власотинцу Тадић је најавио да ће наредних дана отпутовати у Хановер на сајам привреде, где ће водити политичке, али и привредне разговоре, а циљ је да доведе нове међународне компаније у Србију.

Тадић је новинарима рекао да ће сусрети с привредницима у Немачкој бити прилика да "обезбеди чак и током предизборне кампање континуитет притиска на међународне произвођаче како би их довели у Србију".

Замисао је врло јасна, системски утемељена, истакао је Тадић и додао да је циљ Србије да буде битан произвођач аутомобила у периоду који је пред нама.

"Сигуран сам да у поређењу са европским произвођачима пружамо компаративне предности стручношћу наше радне снаге, ценом рада, условима пословања. Сви европски произвођачи трпе губитке производећи у земљама Уније и то је велика шанса за Србију. Да би смањили губитке они размишљају о пресељењу производње у Србију", навео је Тадић.

Високотехнолошка производња аутоделова, као у фабрици "Грунер", сведочи, како је рекао, да је системски рађено, да је направљен један стратегијски план производње аутокомпоненти, стварајући услове за развој ауто-индустрије.

Долазак "Фијата" отвара нове перспективе

Србија је осмишљавала начин подизања аутоиндустрије тиме што је прво развијала производњу компоненти за аутоиндустрију и постала је природно средиште за инвестиције као што је "Фијат", нагласио је Тадић.

Долазак "Фијата", према његовим речима, отвара нову перспективу доласка произвођача аутомобила и додао да се већ преговара са другим великим компанијама у тој бранши.

"Ми данас већ вршимо стратегијски притисак на земље са традицијом у аутоиндустрији како би дошло до интернационализације производње и измештања. Уверен сам да овај начин који смо осмислили мора да да још већи резултат. Идеја је да најмање још један велики произвођач аутомобила дође у Србију што би нашу земљу ставило у епицентар те производње на глобалном плану", уверен је Тадић.

Тадић је подсетио да је промоција новог модела "фиће" скренула интересовање стручних кругова на Србију, оценио је као позитивно изненађење у аутоиндустрији и изразио уверење да ће након масовног изласка са производних линија у Крагујевцу порасти инвестиције у производњу аутокомпоненти у Србији.

Тадић је присуствовао почетку градње две деонице аутопута кроз Грделичку клисуру, која представља најтежи изазов за градњу не само на Коридору 10 већ и у целој Европи.

Оценио је да је у веома тешком економском тренутку држава успоставила сисем који на крају даје резултате, а то су управо нови аутопутеви, мостови, инфраструктура какву Сбрија није стварала претходних деценија.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару