Читај ми!

Предизборне дебате на РТС-у

Представници парламентарних странака учествоваће на РТС-у у три предизборне дебате под називом "Реч на реч". Неке од тема биће корупција, здравство, економија, Косово и евроинтеграције. У дебати неће бити могуће прекидати говорника и упадати му у реч.

Радио-телевизија Србије и Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), организоваће серију ТВ дебата представника листа које учествују на парламентарним изборима, под називом "Реч на реч".

Дебате ће бити одржане 19. и 26. априла и 3. маја, а у њима ће учествовати представници седам изборних листа које већ имају посланике у Скупштини Србије (Избор за бољи живот - Борис Тадић, Српска радикална странка - Др Војислав Шешељ, Уједињени региони Србије - Млађан Динкић, Преокрет - Чедомир Јовановић, Покренимо Србију - Томислав Николић, Демократска странка Србије - Војислав Коштуница, СПС-ПУПС-ЈС - Ивица Дачић).

Водитељ дебата Зоран Станојевић рекао је на конференцији за новинаре у РТС-у да су овакве дебате у свету веома популарне, а у Србији представљају новост, пре свега због правила.

"Свака дебата ће имати три теме, о којима се најпре изјашњавају грађани. Сваки представник листе имаће минут да говори о задатој теми. Када се сви изређају, имаће минут да коментарише оно што су говорили други, а потом и још минут да појасни своје ставове уколико је то потребно. На крају емисије сви ће имати додатни минут за завршну реч", објаснио је Станојевић.

Зоран Станојевић је навео и да у дебати неће бити могуће прекидати говорника и упадати му у реч, јер ће, како је рекао, "свачији минут бити светиња".

"Циљ дебате је да на једном месту чујемо и упоредимо ставове оних који ће нас водити у наредном мандату, али ставове сведене само на оно што је најважније. То значи да ће сви учесници у дебати морати да се потруде да заслуже минут наше пажње", истакао је Станојевић.

Програмски директор ЦеСИД-а Марко Благојевић рекао је да је циљ овог пројекта да представи другачију слику о политичарима, партијама и о ономе што они нуде јер, како је рекао, сусрети политичара изгледају као бојно поље, које постаје све крвавије што су избори ближе.

"Идеја нам је да направимо бојно поље, али не људи, већ бојно поље кандидата и аргумената. Аргумент је кључна реч, то је оно што од политичара желимо да чујемо. И то не уз велика и комплексна образлагања, јер желимо да извучемо чист концентрат онога што су њихови програми и идеје", рекао је Благојевић.

У првој ТВ дебати теме ће бити партије и држава, борба против корупције и здравство, у другој економија, смањење незапослености и јавни дуг Србија, а у трећој Косово, евроинтеграције и поправљање животног стандарда.

Правилима је утврђено да ће сви учесници у студио долазити 30 минута пре почетка емисије, и то "празних руку", без икаквих докумената.

Станојевић је рекао и да РТС и ЦеСИД ову серију ТВ дебата организују уз подршку Националног демократског института и Мисије ОЕБС-а у Србији, као и да су им у припреми емисије саветима помогли и продуценти америчких председничких дебата, које у тој земљи од 1987. године представљају обавезан део изборног процеса.

среда, 24. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару