Читај ми!

Коштуница у Косовској Митровици

На изборима 6. маја пред грађанима Србије су два пута - онај за који тврде да ЕУ нема алтернативу и други да постоји нешто изнад ЕУ, а то је Србија, рекао је кандидат ДСС-а за председника Србије Војислав Коштуница.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да су 6. маја пред грађанима Србије два пута и да они треба да изаберу пут политичке неутралности.

Коштуница је на предизборном скупу у Косовској Митровици истакао да се на Ђурђевдан указују два пута - један је онај за који тврде да ЕУ нема алтернативу који је, како је оценио, погрешан и други пут је да постоји нешто изнад ЕУ, а то је Србија.

"Два су пута, један такозвани европски који подразумева да сваки дан ко хоће - ко изволи, трпи оцене, уцене, притиске и понижења из Брисела. Други пут подразумева да Србија буде слободна и суверена држава као што је увек била у својој историји", рекао је Коштуница.

Председник ДСС-а је истакао да је пут према којем ЕУ нема алтернативу и где се вечито чека на улазак у такозвани европски рај погрешан и наопак а да други пут, за који се залаже ДСС и већина грађана у Србији, јесте пут политичке неутралности.

"Да не будемо чланица ЕУ, да будемо слободна држава која ће сарађивати са свима, да не будемо једна поданичка држава, да не будемо поданици Бриселу, већ да будемо слободни и своји", рекао је први човек ДСС-а.

Коштуница који је кандидат те странке за председника Србије истакао је да је у претходне четири године било прилике да се уверимо шта нам доноси европски пут, запитавши се да ли се у Србији данас боље или горе живи него пре четири године.

"Колике плате и пензије беху пре четири године, а колике су данас, колико се Србија задужила, како изгледа наш буџет, у каквом стању је наша индустрија, шта ће још претећи од наше пољопривреде. Да ли од одговора на ова питања има бољег показатеља шта нам је европски пут донео", истакао је Коштуница.

Војислав Коштуница је додао да Србије нема без Косова и да се мора учинити све како бисмо сачували оно што су нам преци у аманет оставили.

ДСС: Неспровођење локалних избора на КиМ је издаја

Високи функционер ДСС-а Марко Јакшић оштро је критиковао доскорашњег председника Србије Бориса Тадића и обећао да ће та странка, ако дође на власт, све штетне уговоре које су потписали Горан Богдановић, Борко Стефановић и Ивица Дачић поништити.

Потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да је неспровођење локалних избора у покрајини последњи чин издаје на Косову и Метохији којих је било пуно.

Самарџић је оценио да је грађанима на Косову, због онога што је власт из месеца у месец чинила, било јасно да их Србија полако "пушта низ воду".

"Полако зато што не смеју да то учине нагло и брзо јер сматрају да ће тај успорени темпо успавати људе и вас овде и нас тамо и да се заправо неће видети та њихова издаја. Она се видела у сваком том чину, али ово што је наговестио министар за Косово и Метохију пре два дана (да локални избори на КиМ неће бити организовани) то је тај последњи ударац", рекао је Самарџић.

Слободан Самарџић је истакао да ће се због тога једног дана поставити питање одговорности и да ће сви они који су "предавали Косово непријатељу морати да одговарају".

На предизборном скупу у Косовској Митровици говорио је и портпарол ДСС Петар Петковић који је истакао да се одлазећа власт зарад кандидатуре за чланство у ЕУ одрекла Косова и Метохије.

Поповић: Београду треба прави метро

Кандидат Демократске странке Србије за градоначелника Београда Александар Поповић рекао је да је престоници неопходан прави метро високог капацитета који може да провезе много путника у сат времена, а не оно што сада предлажу градске власти.

Представљајући програм те странке за изградњу београдског метроа, у оквиру кампање за градске изборе, Поповић је на станици код Вуковог споменика рекао да при изградњи метроа треба слушати струку и да је Београду потребан независтан шински систем.

"Свако у Београду подржава изградњу метроа, али о тој изградњи је неопходно слушати глас струке и не улазити у брзоплета обећања. Београду је потребан прави висококапацитетни метро који може да превезе пуно путника у сат времена, не оно што сада предлажу градске власти", истакао је Поповић.

Према његовим речима, струка треба да се слуша и што се тиче редоследа потеза.

"Дакле, прво треба да се уради пројекат, да се онда озбиљно продискутује о томе, а онда да се уради ово што градска власт ради у складу са међудржавним споразумом Србије и Француске", рекао је Поповић.

Младеновић: Преиспитати договор са Французима

Председник градског одбора ДСС Андреја Младеновић рекао је да ће та странка, када у периоду после избора буде учествовала у градској власти, инсистирати на томе да се потпуно преиспита оно што је договорено о изградњи метроа са француским компанијама "Алстом" и "Ежис".

"Београд је у тим техничким детаљима обавезан да достави сву документацију која постоји до сада, а која је рађена за изградњу метроа и то је недопустиво", рекао је Младеновић.

Према његовим речима, Београду је потребан стратешки партнер за изградњу метроа.

"Овако како је ова власт почела, довешће нас до тога да ћемо купити вагоне, а да ћемо тек онда кренути у саму изградњу метроа", сматра Младеновић.

Кандидат са листе ДСС "Војислав Коштуница" за посланика Санда Рашковић Ивић, која је обишла Зрењанин, рекла је да је прошле године Закон о избеглицама измењен на штету избеглих лица, те да ће га та странка променити, по преузимању одговорности за вођење земље.

Према важећим законским прописима, како је истакла, од избеглица се тражи да уз помоћ донација и општина на чијој су се територији нашли после прогона, практично откупе те куће како би постали њихови власници.

"То у суштини значи да се од избеглица тражи да плате држави донације међународних организација, донације општина и сопствени рад. Такво решење је апсолутно неправедно и нелогично", рекла је Ивић.

среда, 24. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару