Читај ми!

Коштуница: Неутралност друго име за слободу

Позивам грађане да на изборима подрже политику неутралност, која је претпоставка да се Србија економски слободно развија, рекао председнички кандидат ДСС-а Војислав Коштуница у Лазаревцу. Политичка неутралност је друго име за слободу и очување демократије и демократских инстутиција, поручио Коштуница.

Председнички кандидат ДСС-а и лидер те странке Војислав Коштуница позвао је грађане да на изборима 6. маја подрже политику неутралности која је претпоставка да се Србија економски слободно развија.

"Политичка неутралност подразумева прекид европских интеграција и Србији даје одрешене руке према њеним интересима. Политичка неутралност је друго име за слободу и очување демократије и демократских инстутиција", поручио је Коштуница на предизборној конвенцији ДСС-а у Лазаревцу.

Он је рекао да ће Србија бирати између пута ка Бриселу и политичке неутралности, оцењујући да је то питање од којег зависи будућност државе.

Коштуница је истакао да се треба супроставити догми да ЕУ нема алтернативу, наводећи да је за то потребна храброст иста онаква какве је била потребна за демократске промене 5. октобра 2000. године.

"Избори 6. маја су више од обичних избора, иако се битка тада неће завршити", истакао је Коштуница, додавши да Србија треба да сарађује са свима, али по мери својих интереса, чувајући свој образ и достојанство.

Према његовим речима, за избор пута политичке неутралности, који његова странка промовише, поред храбрости, потребна и одлучност, али и да Србија буде изнад свега, па и изнад ЕУ.

Лидер ДСС-а је казао да ће, уколико Србија изабере други пут - пут уласка у Европу, наставити да плаћа високу цену.

"Четири године је довољно да видимо шта нам је то донео европски пут. Низали су се губици за губитком. Почело је захтевом из Брисела да одустанемо од Косова и Метохије, а завршава се признањем на рате са једним ограничењем - са звездицом", истакао је Коштуница.

Последњи чин у признању Косова

Демократска странка Србије критиковала је одлуку српских власти да не одрже локалне изборе на Косову и Метохији, оценивши да је то последњи чин признања независности Косова.

Портпарол ДСС-а Петар Петковић је рекао да прави разлог за такву одлуку, којом се иначе крши Устав, захтев Брисела и немачке канцеларке Ангеле Меркел - да се у том делу Србије укину паралелне, односно српске институције.

"Неодржавањем локалних избора на Косову и Метохији одлазећа власт чини и тај последњи корак у пузајућем признању независности Косова, које траје четири године", рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Петковић је додао да би, уместо што слуша Брисел, власт требало да учини исто што је учињено 2008. године, када су одржани локални избори на Косову и Метохији, иако то Унмик није одобрио.

"Власт мора да одржи локалне изборе на Косову и Метохије", навео је Петковић, указавши да се председнички и парламентарни избори могу одржати било где, где постоји српска дијаспора.

Према његовим речима, избори су расписани и на Косову и Метохији и општине, као што ће то учинити Звечан и Зубин поток, које су формирале општинске изборне комисије, имају право да их одрже.

"Срби на Косову и Метохији су штитили Србију и бранили Устав, преузели су улогу државе и одржавањем избора ће наставити ту своју државотворну улогу будући да се власт одрекла свог народа и пристала на признање Косова", навео је Петковић.

Он је додао да је "кључ за решење косовског проблема искључиво у Србији" и да се од државе не би тражило да укине паралелне институције да питање Косова не зависи од Србије.

"Јасно је да Косово не може бити независно, уколико га Србија не прихвати", поручио је Петковић.

Упитан како очекује да се власти у Србији односе према локалним самоуправама које ће бити формиране на Косову и Метохији после избора, Петковић је рекао да нема никаква очекивања, јер се власт одрекла српског народа на Косову и Метохији, како би испунила захтеве Брисела.

Петковић је додао да се неодржавањем избора крши Устав Србије и да ће се "видети" шта на то каже Уставни суд.

Поповић: Меморијални центар на Сајмишту 

Кандидат Демократске странке Србије за градоначелника Београда Александар Поповић најавио је да ће његова странка, ако дође на власт, на Старом сајмишту направити меморијални центар посвећен жртвама терора некадашње Независне Државе Хрватске.

Кандидат за градоначелника је подсетио да је ДСС, док је био на власти у Београду, обележио Топовске шупе на Аутокоманди, које су били транзитни центар за Јевреје који су постали жртве холокауста, наводи се у саопштењу ДСС-а.  

"На Сајмишту је био логор и транзитни центар Независне Државе Хрватске кроз који су прошли многи људи чија је једина кривица била што су Јевреји, Срби или Роми. Свој су живот завршили овде или у концентрационим логорима у Хрватској. Сматрамо да је срамота што Сајмиште, ово велико и тужно место, није обележено ни на један начин", рекао је Поповић.

Приликом обиласка Старог сајмишта, Поповић је истакао да се будућност може градити само уколико се поштује прошлост сваког народа, града и државе. 

"ДСС верује да само памтећи сопстевну прошлост можемо да градимо своју будућност", нагласио је Поповић.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару