Читај ми!

Марковић: Без злоупотребе јавних ресурса

У досадашњој изборној кампањи Агенција за борбу против корупције није уочила злоупотребу јавних ресурса, каже директорка Агенције Зорана Марковић. Још рано давати оцене о повредема Закона о финансирању политичких активности, каже Марковићева.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић каже да Агенција у досадашњој изборној кампањи није уочила злоупотребу јавних ресурса, као и да је још рано давати оцене о повредема Закона о финансирању политицких активности.

Указујући да је општи утисак да се у великој мери у кампањи поштју одредбе закона, односно да нема видљивих повреда Закона о Агенцији, Марковићева је рекла да је злоупотреба јавних ресурса у страначке сврхе предмет свакодневне контроле.

"За сада нема злоупотребе службених аутомобила, јер то је најуочљивије јавности", рекла је Марковићева Танјугу и подсетила да се поједине одредбе Закона о Агенцији односе на забрану јавним функционерима, који су истовремено чланови или лидери странака, да злоупотребљавају, односно користе јавне ресурсе у промовисању страначких активности.

Марковићева је истакла да у злоупотребу јавних ресурсе спада и коришћење сала за састанке, канцеларија у државним органима, телефона, копир апарата у страначке сврхе.

"То су све злоупотребе које потпадају под ову одредбу. Ипак, највидљивија је она злоупотреба која се односи на коришћење службениих аутомобила", рекла је Марковићева.

Указујући да забрана коришћења службених аутомобила не важи за непосредно изабране функционере, она је подсетила да постоји одређен број лица који су под посебном полицијском заштитом 24 сата због нивоа функције или одлуке надлежних служби безбедности.

Према њеним речима, те особе имају право да користе службено возило и полицијску пратњу 24 сата и током кампање. "Ту нема дилеме за Агенцију и у таквим случајеве не покрећемо никакав поступак".

Директорка Агенције за борбу против корупције сматра да је још рано давати оцене о могућим повредама Закона о финансирању политичких странака.

Према њеним речима, Агенција ће тек када јој буду достављени финансијски извештаји из кампање, а то је 30 дана по објављивању коначних резултата, проверавати да ли је било кршења одредби из Закона о финансирању политичких активности.

"Морамо да сачекамо достављање финансијских извештаја о трошковима које странке имају у кампањи. Тек ће финансијски извештаји, који се достављају месец дана по проглашењу коначних избора, представљати основ за неку контролу па ће у наредним месецима Агенција излазити са тим да ли има или нема одређених повреда закона", рекла је Марковић.

Марковћева је истакла да у овој фази Агенција контролише обим активности у кампањи, а да подаци који посматрачи на терену прикупљају служе за касније упоређивање с трошковима који ће бити приказани у финансијским извештајима.

"Нама је важно да скенирамо цео хоризонт, да видимо шта је то на шта странке највише троше новац који имају на располагању, а овог пута га имају довољно", рекла је Марковићева, подсећајући да је странкама омогућено да предизборне активности спроводе добијањем доста средстава из јавних извора, али и захваљујући прикупљањем средстава из приватних извора.

Према њеним речима, странке сада, у зависности од атрактивности свог политичког програма и тога колико је могуће да привуку приватне донаторе, могу да прикупе средства из приватних извора.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару