Читај ми!

Трка за редни број на листи

Неким странкама и њиховим лидерима важан је редни број који ће се наћи испред листе. Аналитичари, ипак партијама препоручују, да се не ослањају на то да ће грађани запамтити бројеве и евентуално гласати за комбинацију, већ да их добро упуте у своје предизборне програме.

Страначко утркивање - ко ће пре да преда изборну листу или пак чекање са унапред припремљеним потписима како би се добио жељени број на гласачком листићу - редовно виђамо у предизборној кампањи. Не чуди, јер многи сматрају да је редни број део идентитета странке, али и да шаље одређену поруку бирачима.

"Код нас где су многи бирачи старији људи и нису баш упућени у све те политичке заврзламе и онда млађи им кажу - само ти бако заокружи тројку или петицу и ништа не брини, тај број постаје промотивно средство", објаснио је Првослав Плавшић, стручњак за маркетинг.

Ипак, то правило делује на изборима за републички и локални парламент, али како се у Србији 6. маја одржавају општи изори - ситуација се компликује. Јер, једна листа не мора да има исти редни број на локалу и у Републици.

Истовремено, ни све коалиције нису истог састава - неке странке су на истој изборној листи за републички парламент, али не и за покрајински, а све општинске комбинације тешко је и набројати.

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић каже да може да се деси да гласач дође на бирачко место и види четири или пет кутија, јер се и за градске скупштине гласа.

Када види пет збирних листа и редослед кандидата по листама и почне да тражи странку или кандидата за кога је се унапред определио, он ће морати да потроши много времена да пронађе под којим су бројем и где се налазе.

Бирачи ће тако морати да се озбиљније да се припреме за гласање, а странке да буду довитљивије.

Првослав Плавшић каже да има два излаза. "Или да се на једном од тих бројева који нам је важан инсистира па да се можда повезује с другим, а с друге стране могуће је да ће мало да опадне притисак на промоцији бројева зато што могу да збуне и сигурно ће збунити бираче", каже Плавшић.

Према његовим речима, то би значило да и они морају да буду мало боље обавештени.

Има много стереотипа који се везују за бројеве, али не постоји директна веза између редног броја на листи и резулата избора, упозоравају стручњаци. То, кажу, може да буде згодан трик у кампањи, али не утиче на коначно опредељење бирача.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару