Читај ми!

Тадић: Општи избори штеде време и новац

Лидер ДС и кандидат за председника Борис Тадић уверен да је могуће направити владу између парламентарних и другог круга председничких избора. Указује да треба избећи кохабитацију, да премијер и председник не буду из исте странке.

Кандидат за председника Србије и лидер ДС Борис Тадић каже да обједињавање избора најрационалније и најштедљивије решење и да то добро знају и грађани Србије.

"Коме би могло бити у интересу да Србија и њени грађани практично изгубе читаву 2012. у изборима који би следили једни након других? Коме је у интересу да се одлаже решавање проблема грађана и коме одговара да Србија пропусти шансу коју нам доноси статус кандидата", рекао је Тадић у интервјуу за ускршњи двоброј Политике.

Према његовим речима "свакако треба избећи кохабитацију", да премијер и председник не буду из исте странке.

"Свакако треба избећи кохабитацију, већ смо је имали и видели колико је то неефикасно. Потребне су нам ефикасне институције. Нову владу чека пуно посла. Не би било добро да имамо у једној институцији оне који граде, а у другој оне који разграђују. Не треба нам Скадар на Бојани, већ ефикасна власт која ће бити у служби грађана", рекао је Тадић.

Тадић је уверен да је могуће направити владу између парламентарних и другог круга председничких избора.

"А да ли ће се то десити зависи од тога како грађани гласају. Што мање странака у парламенту, извесније је брзо формирање владе", указао је Тадић.

Он је рекао да мисли "да ће на изборима победити коалиција коју окупља Демократска странка и да ће она бити кључна у одлучивању о премијеру".

"Уверен сам да ће ДС дати премијера. И битно је да то буде особа која има довољно кредибилитета, и политичког и стручног, да може да води тим који ће се изборити с кризом и који ће грађанима остварити услове за бољи живот и за економски просперитет наше земље", истакао је Тадић.

Он је рекао да је "сигурно да ће и премијер и председник бити јаке политичке личности".

"Јаке политичке личности не морају увек да се сукобљавају, много је боље када сарађују", додао је он.

На питање како би објаснио разлику између ДС и Српске напредне странке, односно између њега и Томислава Николића, Тадић је одговорио да је "ДС своју политику потврђивала делима, а СНС нема ни једно дело, ниједан резултат иза себе".

"Једина последица њиховог деловања је деструкција, шовинизам и насиље. Ти људи су деведесетих водили опасну ратно-хушкачку политику, чак су били против споразума о окончању бомбардовања 1999. године; до пре коју годину су славили ратне злочинце, Булевар Зорана Ђинђића желели су да назову по Ратку Младићу, рушили су Београд због хапшења Караџића", указао је Тадић.

Он је додао да "та странка (СНС) није гласала ни за један проевропски закон откако постоји" и да су се "они данас пресвукли и лепо говоре, али то су само празне речи".

"Од оних некадашњих који су били да се за једног Србина убије сто муслимана, којима није жао што је убијен Славко Ћурувија, који су опомињали Ђинђића неколико дана пред атентат да је и Тито пред смрт имао проблеме са ногом, који су избацивали Хрвате из станова, њихову децу из вртића, од оних који су радили све како Србија никад не би ушла у ЕУ, стигли су до данашњих наводних заговорника Европе", рекао је Тадић.

Лидер ДС је рекао да је "Томислав Николић непредвидива особа, која данас тврди једно, сутра друго, која се окреће онако како ветар дува, с ким се не зна шта носи дан а шта ноћ, и коме се не може веровати".

"Избор оног ко води земљу сувише је озбиљна ствар да би се човек тиме играо, да би ризиковао будућност своје деце и да би на коцку стављао судбину Србије", нагласио је Тадић.

четвртак, 25. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару