Читај ми!

Жене у политици

Жене у Србији чине већину, али их на одговорним позицијама и у политици нема много, сложиле су се гошће емисије Око. Због тога се надају да ће у наредне четири године жене у парламенту учинити много да мотивишу и друге припаднице лепшег пола да се више ангажују у јавном животу.

Иако лично никада није била дискриминисана због тога што је жена, Дубравка Филиповски из Нове Србије, каже да у Србији тога има много. Подсетила је на случај од пре неколико година, када су председници општине Кнић одборници изгласали неповерење, јер је била на породиљском боловању. Филиповски је додала да у Србији тренутно постоји једна градоначелница, неколико председница општина, док у Београду нема ни једне жене на директорској позицији.

Због тога је задатак будућих посланица, којих би у новом сазиву парламента требало да буде трећина, да утичу на друге жене да се више укључе у све сфере јавног живота. Нова Србија је и пре доношења Закона о родној равноправности и квота за парламент имала трећину жена у парламенту, а тако ће бити и у будуће. Иако није усвојен амандман да жену са листе мења наредна жена на листи, ова партија ће поштовати тај принцип.

Ипак, потпредседница Нове Србије сматра да Србија још није довољно сазрела да има председницу владе, али јесте да се што више жена укључи у политику и уђе у парламент.

За Јелену Триван из Демократске странке учешће жена у политици није највећи проблем који треба решавати, али су оне те које другим женама шаљу поруку да ли јесу или нису заштићене. Посао посланица и жена у политици, каже, јесте да осталим женама омогуће да промене позицију у животу. Већину друштва, објашњава Триван, чине жене које су образоване. Због тога не треба постављати питање да ли су оне стручне и да ли би требало да буду на одговорним функцијама.

Проблеми са којима се жене у Србији срећу су проблеми приликом наслеђивања, права на материнство, права на имовину и слично. Највећи успех за њу био би када би за четири године они били решени. Када би било више запослених жена, када би жене на селу имале све што и оне у граду и када их нико не би условљавао када ће постати мајке.

Дијана Вукомановић из Социјалистичке партије Србије каже да над судбином жена не треба кукати, већ треба искористити њихове потенцијале, како би се њихов не само социјални, већ и економски положај побољшао. Објашњава да на листи колаиције СПС-ПУПС-ЈС има 85 жена и да партија из које долази поштује и цени жене. То потврђује чињеница да су од четири потпредседничка места у партији, два припала женама. Такође, СПС је и позицију председника парламента поверио жени.

Слаже се да је порука које политичарке шаљу осталим женама, јако битна и објашњава да свака амбициозна жена може да се угледа на председницу парламента Славицу Ђукић Дејановић и да каже "ако је успела Славица, могу и ја". Очекује да ће веће пристуство жена у парламенту допринети квалитетнијем раду тог тела.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару