Читај ми!

Чекајући мању владу

Готово незаобилазна тема сваке изборне кампање јесте то да ли ће после избора Србија добити већу владајућу коалицију, или ће се странке потрудити да Влада буде мања. У актуелном парламенту је чак 19 партија подржавало Владу, уз повремено ускакање још две странке.

Мања пожељна, а нужно гломазна ако је коалициона - то је, према оцени упућених, судбина српске владе. У јеку кампање у први план избија стара прича да би због уштеда кабинет у Немањиној 11 требало да буде мањи. Тако смо и од лидера Демократске странке Бориса Тадића чули да би нова влада требало да има између 15 и 17 ресора.

Јелена Триван из ДС-а каже да је та странка у последње четири године, од првог дана инсистирала на смањењу владе, али да је наилазила на велике отпоре.

"Оптуживана је за демагогију и непотребне радње везане за смањење владе и персоналне промене у њој, али смо, упркос томе, били прва влада која је урадила реконструкцију, смањила кабинет, али и доказала у политици принцип смењивости и одговорности, што раније никад није било", наводи Јелена Триван.

Напредњаци тврде да имају реалан план како уштедети више од стотину милиона евра.

"Смањење броја посланика, смањење броја министарстава на 15, смањење броја агенција, завода, бироа са 136 на мање од 50, укидања функција државних секретара. Дакле, тиме ћемо уштедети огроман новац", наводи заменик председника СНС-а Александар Вучић.

На тај начин, како наводи, може да се уштеди и више од стотину милиона евра. "То је нешто што ће да ради СНС са својим партнерима са којима излази на изборе", истиче Вучић.

Пример владе Војислава Коштунице из 2004. године која је имала 17 министара за Демократску странку Србије последња је ефикасна и успешна.

"Уколико ДСС буде на власти, сигурно је да ће влада бити много мања и ефикаснија, али се такође мора водити рачуна и о трошковима државне администрације, јер данас на једног запосленог у привреди долази један у државној администрацији и један пензионер", наводи Ненад Поповић из ДСС-а.

Социјалисти сматрају да је важно да влада буде ефикасна, без обзира на број министарстава. Кад је слога ни 25 министара, кажу, није много.

"Не сматрам да је влада мање или више ефикасна ако се зна шта је жеља и стратегија и шта су планови. Ако се они реализују може да буде министарстава колико је потребно", каже Милутин Мркоњић.

Мања влада ради брже, сложнија је, избегавају се прегласавања и јефтинија је. Неки аналитичари су оптимисти и верују да ће се спровести озбиљне реформе, које би довеле баш до такве владе.

А да ли ће мање партије уцењивати веће и да ли ће цена постизборне коалиције бити опет већа влада како би све странке добиле део колача?

"То је питање шта ви коме дозволите. То је, просто, једна игра, игра добитака и губитака. Ако говоримо са становишта великих странака, оне ће да седну и рачунају шта добију, а шта губе, с обзиром на то шта дају мањим коалиционим партнерима", сматра Ђорђе Вуковић из Цесида.

"Ја не бих оптуживао мање странке да су криве или да нису криве. То је стицај околности, ви једну ствар нудите, друга се продаје. Просто, купац и продавац се нађу око цене", истиче Ђорђе Вуковић.

Да земље са далеко више становника од Србије функционишу са мањим владама сведоче примери Француске која има 15 министарстава, а Чешка, Португал и Немачка имају ресор мање, 14.

петак, 26. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару