Читај ми!

Жене у парламенту

На свака четири кандидата на листама странака од ових избора један ће морати да буде жена. Али како није усвојена обавеза да жену посланика обавезно замењује следећа жена на листи, нико не може да каже колико ће их после формирања владе седети у сали.

Од ових избора, на листама странака на свака четири кандидата један ће морати да буде жена. Стручњаци кажу да то охрабрује, али и да се не зна како ће то изгледати у пракси и да ли ће више дама у Скупштини донети и нови квалитет у раду.

У идеалним условима биће их 83, што је 30 више него у прошлом сазиву. Али како није усвојена обавеза да жену посланика обавезно замењује следећа жена на листи, нико не може да каже колико ће их после формирања владе седети у сали.

Већина странака тврди да ће поштовати редослед на листи, а неке чак и да ће надмашити квоту.

Сузана Грубјешић из Уједињених региона Србије каже да се нада нешто бољој атмосфери.

"По дефиницији жене нису те које су правиле инциденте, част изузецима, има и таквих нажалост, али што се саме улоге парламента тиче ту много више зависи од укупне политичке ситуације и промене тог дела политичког система", навела је Грубјешићева.

Дубравка Филиповски из Нове Србије каже да жене могу да смире атмосферу у самом парламенту, опет с друге стране и да је узбуркају.

"Али опет жене дискутују на један другачији начин, а то што су и мајке доноси један однос и према наступу и према многим законима који су у вези са породицом, децом, уопште будућности Србије", рекла је Филиповска.

Скептици упозоравају да је могуће да на крају у Скупштини не буде ниједна жена. Оптимисти се ипак надају да неће бити изневерана добра идеја и да ће у законодованој власти одлучивати трећина дама.

Маријана Пајванчић са Правног факултета у Новом Саду рекла је да то не значи да ће се подићи квалитет али ће несумљиво рад парламента изгледати другачије.

"Ја претпоставјам да ће жене посланици које се нађу у посланичким клупама, законе које парламент усваја читати и на начин да у њима препознају права, интересе, и све оно што популација која се зове жена има, а коју чини преко пола становништва", рекла је Пајванчић.

Квантитет не носи нужно и квалитет. Да би и та категорија била остварена, жене које улазе у парламент требало би да се изборе да буду препознатљиве не само по страначким бојама.

Ђорђе Вуковић из Цесида рекао је да имамо проблем да све особе мање више које улазе у парламент јесу особе које одговарају тренутној политичкој елити, одговарају председницима политичких странака или том једном уском кругу који о томе одлучује.

Да ли ће већи број жена у парламенту донети и промену у раду тог законодавног тела, зависиће, сматрају стручњаци, добрим делом и од тога да ли ће умети, да општи интерес, ставе изнад партијског, што њиховим мушким колегама често не полази за руком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару