Читај ми!

Потребан другачији приступ преговорима

Опозиционе странке сагласне да би косовском проблему требало прићи на другачији начин од досадашњег, али сматрају да су путеви до тог циља различити.

О томе како водити преговоре са Приштином, очувати безбедност Срба у Покрајини и где повући такозвану "црвену линију" у предизборном Оку говорили су Бојан Ђурић испред коалиције "Преокрет - Чедомир Јовановић", Крстимир Пантић за коалицију "Покренимо Србију - Томислав Николић" и Петар Петковић, који је представљао листу "Демократска странка Србије - Војислав Коштуница".

Бојан Ђурић из ЛДП-а је рекао да су ови избори важни за Србију, не само због нове владе и председника него и због ситуације на Космету.

Према његовим речима, опао је број Срба који живе на северу Косова и то је, како је рекао, веома непријатна чињеница којој би требало погледати у очи и дефинисати државну политику.

Петар Петковић из ДСС-а рекао је да је питање Косова једино у кампањи те странке приоритетно и подсетио да се та странка залаже за политичку неутралност.

"Кад сте неутрални, тек тако можете да браните интересе државе и нације. То са ЕУ и Бриселом неће моћи. Ми желимо да нова скупштина и влада прогласе државну неутралност. Видели смо како изгледа политика да Еу нема алтернативу", рекао је Петковић.

Према његовим речима, ДСС жели да прекине дијалог какав је био до сада, јер је то, како каже, дијалог Београда са Косовом.

"Сва питања о Косову и Метохији требало би да се доносе у скупштни. Нови преговори под окриљем УН-а, а не Брисела који отима Косово од Србије", рекао је Петковић.

Крстимир Пантић је рекао да су и по мишљењу СНС-а преговори вођени лоше. Према његовим речима, Борко Стефановић није имао подршку Скупштине Србије и нови преговори морају да се воде искреније од досадашњих.

"Србија мора наставити преговоре са косовским Албанцима и међународном заједницом, али питања се морају решавати уз помоћ Русије, САД-а, ЕУ и УН", рекао је Пантић.

Ђурић је рекао да решења проблема свакако нису барикаде на Косову, на шта је Пантић одговорио да су барикаде и постављане и стављане по налогу Београда.

ДСС сматра да је неопходно прекинути дијалог о, како каже, добросуседским односима са Косовом и техничким питањима.

ДСС: Другачији приступ

"Потребно је другачије поставити ствари. Потребно је доносити платформе, усвајати их у скупштини, ићи на преговоре, а потом извештаје и резолиуције усвајати у парламенту, као што је то радила претходна влада", сматра Петковић.

Пантић каже да влада Србије чини све како би повукла своје институције са Косова и да постоји велика вероватноћа да Влада не призна локалне изборе на Космету.

"Иселио нам се чак и министар са попродицом са Косова у Београд. СНС ће бити искрена према грађанима и јасно рећи шта је могуће остварити, а шта не и тражити подршку пријатељских земаља да сва решења буду у складу са резолуцијом 1244", рекао је Пантић.

Ђурић сматра да ДС, ДСС и СНС сносе заједничку одговорност за Косово и Метохију.

"Ми смо прихватили делове Ахтисаријевог плана који омогућавају локалним заједницама да остваре већа права него што су то могле до сада. Просвета, здравство, образовање, сва та питања треба решавати активније него до сада", рекао је Ђурић.

Он каже да је за њих приоритет и решавање свих проблема на Косову који стоје као услов на путу ка ЕУ.

Петковић је поновио да је једино реална политичка неутралност и да ће нова влада успоставити нови дијалог са Приштином под окриљем Уједињених нација.

"Досадашња Влада је смањила буџет за Косово, укинула седам општина, склонила барикаде, терају народ да иду преко адимистративних линија које чине Косово. Пут ка ЕУ није одбрана интереса Србије", рекао је Петковић.

Пантић је рекао да се СНС неће одрећи Космета и да ће кренути у искрен дијалог са Албанцима.

"Не као Борко Стефановић. Постигне договор са Едитом Тахири и генералом Милером, па нама каже немојте да спроводите овај договор. Наша црвена линија је суштинска аутономија за Косово у оквиру Србије", истакао је Пантић.

За Преокрет су решење косовског питања "конкретна решења за конкретне проблеме", рекао је Ђурић.

петак, 26. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару